niedziela, 23 lutego 2025

Snikers

Ciasto doskonałe w swojej prostocie, nie wspomnimy już o walorach smakowych. Najlepsza cukiernia nie powstydziłaby się takiego Snikersa -powiemy nieskromnie. U nas znika w tempie błyskawiczny, szczególnie dzieci je pochłaniają. Polecamy Snikersa na wszelkiego rodzaju uroczystości. Na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:

    biszkopt:

  • 6 jaj (wielkość M)
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 120 ml mleka
  • 90 ml oleju bezwonnego
  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szklanka zimnego mleka lub wody przegotowanej z łyżką soku z cytryny
  • krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao+łyżka do posypania ciasta
  • 3 podwójne batony snikers
  • Sposób wykonania:

    Biszkopt.

     Forma o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki, przygotowujemy, odważamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Składniki lepiej się łączą, białka ubijają się doskonale.

Ciasto możemy ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na pierwszym etapie, potem pracujemy łyżką lub łopatką silikonową i rózgą.

Najpierw łączymy składniki suche w jednym naczyniu (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i dobrze mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek do oddzielnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli i 1/3 cukru ok. 3 min, na tym etapie dodajemy skrobię kukurydzianą i ubijamy pianę na sztywno, jeszcze 3-4 minuty.




Teraz przystępujemy do ubijania żółtek z cukrem . Cukier dodajemy stopniowo w trzech partiach. Ubijamy całość ok. 4 min, do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Odkładamy mikser i łączymy masę żółtkową z pianą z białek łyżką lub łopatką silikonową. Delikatnie, małymi porcjami wtłaczamy pianę do żółtek. Do uzyskanej masy wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy łyżką. Następnie w trzech – czterech partiach wtłaczamy do masy suche, koniecznie przesiane składniki, również łyżką lub jeszcze lepiej rózgą.



Ciasto przelewamy do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C ok. 35-40 min.( do suchego patyczka).

Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, do mocnego schłodzenia.



Krem.

 Ser, cukier puder i kremówkę (doskonale schłodzone -najlepiej całą noc w lodówce) przekładamy do misy miksera i miksujemy najpierw na wolnych obrotach. Kiedy masa lekko zgęstnieje i przestanie pryskać zwiększamy obroty miksera do maksimum i ubijamy krem na sztywno (4-5 minut, nie dłużej, aby nie przebić kremu). 1/3 kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką ( u nas wilton M1). Do reszty kremu dodajemy czubatą łyżkę kakao, krótko miksujemy, tyko do połączenia składników. Następnie dorzucamy pokrojone w drobną kostkę batony Snikers (odkładamy 12 kostek na bok) i mieszamy całość łopatką silikonową.





Składamy ciasto. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Z górnego, lekko wypukłego ścinamy „czapeczkę”, aby był równy. Dolny blat przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Nasączamy go mlekiem lub wodą z cytryną (połową szklanki). Wykładamy na niego krem kakaowy z kawałkami Snikersa, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Blat nasączamy pozostałym mlekiem, pokrywamy cienką warstwą białego kremu.



 Posypujemy kakao przy pomocy sitka. Robimy na cieście ozdobne rozetki, zwieńczamy je kawałkami Snikersa.

Odkładamy tak przygotowane ciasto na kilka godzin do lodówki, aby się ustabilizowało. Będzie się łatwiej porcjowało.



Wyśmienite ciasto Snikers gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz