Prosta sałatka z makaronu orzo, selera naciowego, jajek, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Ma delikatny smak i wiosenny wygląd. Jest lżejsza, niż te zimowe z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.
Składniki:
- 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
- 1 nieduża papryka czerwona lub pomarańczowa
- 2 gałązki selera naciowego
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 ogórka świeżego
- 1 nieduży por (biała część)
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
sos:
- 3 łyżki gęstego majonezu
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Kukurydzę dobrze osączamy z płynu. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do niej makaron. Paprykę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski.
Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem. Dokładnie mieszamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Prosta sałatka wiosenna makaronowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz