Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się on z trzech składników, jest stabilny, aksamitny, lekki i nie bardzo słodki. Możemy do niego dodawać różne aromaty lub pasty smakowe,np. pistacjowa, krówkowa. Dedykujemy ten krem zwłaszcza osobom, które stawiają pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Na pewno poradzą sobie z kremem z białej czekolady i mascarpone.
Składniki:
- 330 ml kremówki 30%
- 200 g czekolady białej
- 250 g serka mascarpone
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub rumowego
Sposób wykonania:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy kremówkę i podgrzewamy ją na średnim ogniu uważając, aby jej nie zagotować, bo krem nam się zwarzy. Do gorącej, ale nie wrzącej kremówki dajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Możemy w tym momencie zdjąć rondelek z ognia. Mieszamy całość do rozpuszczenia czekolady, przelewamy do szklanej miski, studzimy i odkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Doskonale schłodzoną kremówkę z czekoladą i zimny ser mascarpone ubijamy na sztywno około 5 minut. Pod koniec ubijania wlewamy odrobinę olejku zapachowego lub dodajemy czubatą łyżkę pasty pistacjowej.
Kremu nie ubijamy zbyt długo, aby nie ubić go na masło. W momencie, gdy widzimy że krem jest dosyć gęsty próbujemy łyżeczką, czy jest już stabilny i odpowiednio puszysty. Aromat lub pastę dodajemy zawsze na koniec, gdy krem jest ubity i krótko łączymy go z nim.
Prosty krem z mascarpone i białej czekolady gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz