Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej barwie możemy upiec i poczęstować nim ukochaną osobę. Ciasto jest proste do upieczenia, krem jeszcze łatwiej ukręcić. Całość pięknie się prezentuje i jest przepyszne. Polecamy je szczególnie na Walentynki.
Składniki:
biszkopt
- 120 ml jogurtu lub maślanki
- czubata łyżka czerwonego barwnika w żelu
- 180 g mąki
- łyżeczka czubata kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 60 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 90 ml oleju bezwonnego np. rzepakowego
- 3 jajka M
- 1/2 łyżki octu
krem
- 330 ml kremówki 30%
- 200 g czekolady białej
- 250 g serka mascarpone
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub rumowego
Sposób wykonania:
Ciasto pieczemy dzień wcześniej. Główny składnik kremu również powinno przygotować się dzień wcześniej, ponieważ trzeba go doskonale schłodzić.
Składniki ciasta w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Blaszkę 20x18 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia.
Krem.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy kremówkę i podgrzewamy ją na średnim ogniu uważając, aby jej nie zagotować, bo krem nam się zwarzy. Do gorącej, ale nie wrzącej kremówki dajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Możemy w tym momencie zdjąć rondelek z ognia. Mieszamy całość do rozpuszczenia czekolady, przelewamy do szklanej miski, studzimy i odkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Doskonale schłodzoną kremówkę z czekoladą i zimny ser mascarpone ubijamy na sztywno około 5 minut. Pod koniec ubijania wlewamy odrobinę olejku zapachowego i gotowe.
Biszkopt.
Maślankę lub jogurt przelewamy do miseczki i rozpuszczamy w niej czerwony barwnik, w takiej ilości, aby maślanka była intensywnie czerwona (ilość barwnika zależy od jego jakości i konsystencji). Odstawiamy maślankę na bok.
Następnie odważamy do osobnej miski suche składniki, czyli mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy całość dobrze rózgą.
Do misy miksera przekładamy miękkie, ale nie roztopione masło. Rozbijamy je na puch. Wsypujemy do niego oba cukry i olej. Ubijamy całość około trzech minut, aby masa zrobiła się puszysta. Dodajemy do stale ubijanej masy po jednym jajku i nadal ubijamy. Następnie przesiewamy do masy suche składniki w całości na raz i ubijamy tylko do uzyskania gładkiej masy.
Wlewamy do masy ocet, krótko mieszamy i na koniec łączymy masę z barwioną maślanką.
Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy biszkopt 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto, lekko przestudzone wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia, studzimy całkowicie, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Składamy ciasto.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część przekładamy do formy wyłożonej nowym, czystym papierem do pieczenia. Z górnej części biszkoptu zdejmujemy skórkę i rozkruszamy ją do miseczki.
Z kremu odkładamy 1/4 część i przekładamy ją do worka cukierniczego z dowolną, ozdobną końcówką. Pozostały krem dzielimy na dwie części. Jedną smarujemy spód ciasta. Układamy na nim drugą część ciasta i wykładamy resztę kremu.
Wierzch ciasta posypujemy rozkruszonym biszkoptem. Ozdabiamy ciasto rozetkami.
Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz