Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych wyrazistym sosem winegred na bazie oleju i musztardy.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 jabłko
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- czubata łyżeczka musztardy łagodnej (miodowa lub stołowa)
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do surówki.
Do kubeczka dajemy olej, musztardę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy, najlepiej zmiksować sos blenderem do dosyć gęstej konsystencji. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki.
Kapustę pekińską kroimy w paseczki niezbyt cienkie i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz