MAKATKA

piątek, 17 stycznia 2025

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych wyrazistym sosem winegred na bazie oleju i musztardy. 

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy łagodnej (miodowa lub stołowa)
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do surówki.

Do kubeczka dajemy olej, musztardę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy, najlepiej zmiksować sos blenderem do dosyć gęstej konsystencji. Tak przygotowany sos  wkładamy do lodówki.

  Kapustę pekińską kroimy w paseczki niezbyt cienkie i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.



  Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret gotowa! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz