MAKATKA

piątek, 17 stycznia 2025

Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio podsmażone i zanurzone w ketchupie i ulubionych przyprawach.

Składniki:

  • 2 duże nóżki z kurczaka (80-90 dkg)
  • 20 dkg drobnych pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kuminu lub curry

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piekli potrawę układamy warzywa -cebulę pokrojoną w piórka, marchew w plasterki i pieczarki przekrojone na pół. Skrapiamy całość olejem, oprószamy solą.



Nóżki dzielimy na pół. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano mięso. Zaczynamy obsmażać od strony skóry. Tak przygotowane nóżki układamy na warzywach, skórką do góry.



 Posypujemy solą, papryką, pieprzem ziołowym i kuminem lub curry. Smarujemy każdą część mięsa ketchupem. Obkładamy kawałki mięsa papryką oczyszczoną z nasion i pokrojoną na cząstki.



 Podlewamy całość 1/4 szklanki wody, przykrywamy folią lub pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 °C, odkrywamy kurczaka, polewamy mięso wytworzonym sosem i pieczemy do miękkości, u nas kurczak piekł się jeszcze 50 minut.



Podałyśmy kurczaka z ryżem.



Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz