MAKATKA

czwartek, 16 stycznia 2025

Andrut

Szybki wafel z gotowym kremem i przepyszną polewą, który uwielbiają nasze wnuki. Ponieważ zbliża się Dzień Babci i Dziadka postanowiłyśmy zrobić takiego skromnego piszingera dla naszych pociech. Na pewno się ucieszą.

Składniki:

  • wafle 5 sztuk 28 cm średnicy
  • 400 g gotowej masy czekoloadowo-orzechowej albo nutelli
  • 100 czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady białej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób wykonania:

Układamy pierwszy wafel na desce do krojenia i smarujemy go dwiema dobrymi łyżkami kremu. Nakładamy następny wafel i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.




Ostatni wafel ma być suchy. Owijamy wafel folią spożywczą, kładziemy na niego kolejną deseczkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 



Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę z łyżką masła i łyżką mleka. Łączymy roztopioną czekoladę z posiekanymi orzechami i wykładamy na wafel, na środek.




 Zostawiamy nieduży brzeg wafla, który pokrywamy biała czekoladą tak samo roztopioną jak mleczna czekolada. Odstawiamy andrut do przestygnięcia.




Andrut gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz