Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem warzyw, dobrze przyprawiony to nasza propozycja na pyszny obiad. Podamy do niego drobną, delikatną kaszę wiejską.
Składniki:
- 60 d kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 25 dkg małych pieczarek
- 1 papryka czerwona i zielona
- 5 dkg smalcu
- 1 skórka z wędzonego boczku
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka kaszy wiejskiej
- 1 czubata łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso oraz skórkę wędzoną. Obsmażamy je na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, rumienimy ją. Następnie wrzucamy do rondla pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki w całości lub przekrojone na pół. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko się lekko przysmaży i płyn odparuje.
Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, ocet balsamiczny i bulion grzybowy i szklankę gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem. Pozbywamy się skórki wędzonej, która miała dać tylko smak gulaszowi.
Kaszę wrzucamy na gotującą się wodę (dwie szklanki wody na szklankę kaszy), lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli od 10 do 15 minut. Kaszę gotujemy odkrytą. Do miękkiej kaszy dodajemy masło mieszamy całość do rozpuszczenia masła i przykrywamy pokrywką. Możemy na pokrywkę położyć jeszcze ściereczkę. Kasza ma w ten sposób dojść, będzie smaczniejsza.
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą wiejską gotowy!
Nasza rada:
Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Gulasz wieprzowy możemy smażyć na oleju i maśle, jeśli nie przepadamy za smalcem. Będzie równie smaczny.
Gulasz możemy podać z kaszą według naszego przepisu, ziemniakami lub przeróżnymi kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz