MAKATKA

piątek, 20 grudnia 2024

Szybki piernik czyli murzynek korzenny

Nie zdążyłyśmy upiec piernika, nie szkodzi. Zrobimy murzynka z rodzynkami, orzechami i łyżeczką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt przerośnie nasze oczekiwania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • kolorowa posypka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i po bokach.

Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodajemy jeszcze orzechy i rodzynki, uprzednio namoczone w ciepłej wodzie i po osączeniu obsypane mąką.

Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

Polewa czekoladowa.

Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy posypką.



Murzynek o piernikowym smaku i aromacie gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz