Nie zdążyłyśmy upiec piernika, nie szkodzi. Zrobimy murzynka z rodzynkami, orzechami i łyżeczką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt przerośnie nasze oczekiwania.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżki dżemu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 100 g czekolady
- 3-4 łyżki mleka
- kolorowa posypka
Polewa czekoladowa:
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i po bokach.
Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodajemy jeszcze orzechy i rodzynki, uprzednio namoczone w ciepłej wodzie i po osączeniu obsypane mąką.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
Polewa czekoladowa.
Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy posypką.
Murzynek o piernikowym smaku i aromacie gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz