Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, polane białą czekoladą i posypane orzeszkami ziemnymi. Delicje o waniliowo- migdałowym smaku w sam raz na podwieczorek świąteczny.
Składniki:
- krem budyniowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru waniliowe
- 2 żółtka
- 1/2 l mleka
- 6 łyżek cukru
- aromat migdałowy -kilka kropli
dodatkowo:
- 30 ciasteczek petit beurre
- 100 g białej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- posypka- złote kulki
- 100 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
Najpierw robimy krem budyniowy.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Dodajemy aromat migdałowy. Mieszamy krem tylko do połączenia składników, nie za długo.
Składamy ciasto.
Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wylewamy polewę na wierzch ciasta i jeszcze miękką posypujemy równomiernie drobno posiekanymi orzeszkami.
Bardzo zimną kremówkę razem z cukrem pudrem przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijamy śmietankę na sztywno, ok. 4 minuty. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na każdym ciasteczku robimy rozetkę, którą wieńczymy posypką.
Pyszne ciasto waniliowo-migdałowe bez pieczenia w wersji świątecznej gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz