Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Mniej przy niej pracy co nie znaczy, że jest mniej smaczna i efektowna. Lubimy ją bardzo i dlatego gości ona na naszym świątecznym stole bardzo często.
Składniki:
- puszka groszku
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 por (biała część)
- 1 jabłko
- 10 dkg żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Por kroimy w półkrążki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aby puścił sok i trochę zmiękł, czyli tak po poznańsku -morzymy go. Jabłko razem ze skórką i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Groszek osączamy z płynu.
Wszystkie rozdrobnione składniki sałatki przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby składniki sałatki połączyły się smakami i „przegryzły”.
Pyszna sałatka rach-ciach gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz