Sałatka z serii błyskawicznych, prostych i pysznych, idealnych do obiadu. Mało pracy, duży efekt.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 jabłko twarde i kwaskowe
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
sos do sałatki:
- 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa myjemy i kroimy.
Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Seler naciowy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ze skórką oraz marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę dokładnie osączamy na sitku. Przekładamy pokrojone warzywa do miski.
W małym naczyniu łączymy składniki sosu. Mieszamy dokładnie i wylewamy na warzywa. Mieszamy całość.
Sałatka zimowa z kapusty pekińskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz