Prosty krem do ciast i tortów o kokosowym smaku, na bazie budyniu i mleka skondensowanego. Wyśmienity w smaku.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 8 g cukru wanilinowego
- 50 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 150 g skondensowanego mleka z cukrem
- 70 g wiórków kokosowych
- 250 g masła 82% tłuszczu
- 30 g białej czekolady (startej na tarce o drobnych oczkach)
Sposób wykonania:
300 ml mleka wlewamy do rondelka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie skrobię, cukier wanilinowy i 50 ml mleka łączymy dokładnie, aby nie było grudek i wlewamy do mleka skondensowanego, mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia, cienką strużką wlewamy do niego mleko skondensowane ze skrobią. Mieszamy masę intensywnie rózgą, wstawiamy na mały ogień. Doprowadzamy do wrzenia i tylko, jak pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmujemy masę z ognia.
Wsypujemy od razu wiórki kokosowe, mieszamy. Przelewamy masę do miski. Przykrywamy ją folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się kożuch. Odstawiamy do przestudzenia do temp. pokojowej.
Miękkie masło (temp. pokojowa) rozbijamy mikserem na puch, dodajemy do niego po 2 łyżki masy kokosowej i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do kremu startą białą czekoladę. Miksujemy. Gotowy krem można jeszcze przemieszać silikonową łopatką.
Krem rafaello gotowy!
Oto totr rafaello z kremem kokosowym:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz