Biszkopt o smaku kokosowym jest świetną bazą do ciast i tortów. Prosty w wykonaniu, zawsze równy, niezwykle aromatyczny.
Składniki na biszkopt (na formę o średnicy 20 cm):
- 4 jajka L+ 2 białka
- 8 g cukru wanilinowego
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 100 ml mleka
- 40 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 140 g mąki pszennej
Sposób wykonania:
Do misy miksera wbijamy jajka +dwa białka. Wsypujemy cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę na małych obrotach. Dodajemy skrobię, cały czas ubijamy na małych obrotach, aby skrobia dokładnie wymieszała się z jajkami. Następnie dosypujemy cały cukier, zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy masę 10 minut, aż stanie się puszysta, jasna i trzykrotnie powiększy objętość.
W miseczce łączymy suche składniki: przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy je z wiórkami kokosowymi. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli, po łyżce wsypujemy do masy jajecznej suche składniki na przemian z mlekiem, tylko do połączenia składników. Na koniec należy przemieszać ciasto łopatką silikonową.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 °C na 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt lekko studzimy i ostrożnie wyjmujemy z formy, odkładamy na kuchenną kratkę, dnem do góry, studzimy całkowicie. Następnie owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Dopiero po tym czasie przekrawamy go na blaty. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.
Biszkopt kokosowy gotowy!
Nasze rady:
Jeśli lubimy piec ciasta i pieczemy ich dużo zaopatrzmy się w skrobię kukurydzianą i ją dodawajmy do ciast zamiast skrobi ziemniaczanej (w takich samych proporcjach). Ciasta wychodzą smaczniejsze, a w niektórych przepisach wręcz zaleca się stosować tylko tę skrobię. Jest niedroga i można ją kupić w internetowych sklepach bez problemu.
Wiórki kokosowe dodawane do ciasta warto lekko rozdrobnić blenderem. Blendujemy je do momentu, aż poczujemy zapach kokosu. Biszkopt będzie bardziej aromatyczny.
Oto tort Rafaello z użyciem biszkoptu kokosowego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz