MAKATKA

piątek, 27 grudnia 2024

Biszkopt kokosowy

Biszkopt o smaku kokosowym jest świetną bazą do ciast i tortów. Prosty w wykonaniu, zawsze równy, niezwykle aromatyczny.

Składniki na biszkopt (na formę o średnicy 20 cm):

  • 4 jajka L+ 2 białka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 40 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 140 g mąki pszennej

Sposób wykonania:

Do misy miksera wbijamy jajka +dwa białka. Wsypujemy cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę na małych obrotach. Dodajemy skrobię, cały czas ubijamy na małych obrotach, aby skrobia dokładnie wymieszała się z jajkami. Następnie dosypujemy cały cukier, zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy masę 10 minut, aż stanie się puszysta, jasna i trzykrotnie powiększy objętość.

W miseczce łączymy suche składniki: przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy je z wiórkami kokosowymi. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli, po łyżce wsypujemy do masy jajecznej suche składniki na przemian z mlekiem, tylko do połączenia składników. Na koniec należy przemieszać ciasto łopatką silikonową.

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 °C na 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczony biszkopt lekko studzimy i ostrożnie wyjmujemy z formy, odkładamy na kuchenną kratkę, dnem do góry, studzimy całkowicie. Następnie owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Dopiero po tym czasie przekrawamy go na blaty. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.

Biszkopt kokosowy gotowy!

Nasze rady:

Jeśli lubimy piec ciasta i pieczemy ich dużo zaopatrzmy się w skrobię kukurydzianą i ją dodawajmy do ciast zamiast skrobi ziemniaczanej (w takich samych proporcjach). Ciasta wychodzą smaczniejsze, a w niektórych przepisach wręcz zaleca się stosować tylko tę skrobię. Jest niedroga i można ją kupić w internetowych sklepach bez problemu.

Wiórki kokosowe dodawane do ciasta warto lekko rozdrobnić blenderem. Blendujemy je do momentu, aż poczujemy zapach kokosu. Biszkopt będzie bardziej aromatyczny.

 Oto tort Rafaello z użyciem biszkoptu kokosowego:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz