Prosta sałatka z kurczakiem gyros, ogórkiem i kukurydzą. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i treściwa.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- czubata łyżka przyprawy gyros
- 2/3 szklanki drobnego makaronu orzo lub muszelki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 papryka czerwona świeża lub konserwowa
- 2 duże ogórki konserwowe
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i obtaczamy w oleju oraz przyprawie gyros. Odkładamy na 1/2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano. Podlewamy 3 łyżkami wody. Przykrywamy pokrywą. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Lekko przestudzone mięso razem z wytworzonym sosem przekładamy do miski i studzimy. Dokładamy do kurczaka ugotowany makaron.
Kukurydzę dobrze osączamy z płynu i przekładamy do kurczaka i makaronu. Dorzucamy do nich paprykę, seler, cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z posiekanym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Sałatka kurczak gyros gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz