W Wigilię podajemy barszcz czerwony czysty z uszkami, ale już w pozostałe dni świąteczne możemy uraczyć gości przepysznym barszczem zabielanym kwaśną śmietaną lub kremówką również z uszkami, tym razem mniej postnymi, czyli z mięsem. Barszcz taki jest równie elegancki, jak ten czysty, niezabielany, a jaki smaczny! Polecamy go bardzo, w naszym domu jest uwielbiany.
Składniki:
Barszcz
- 3 uda z kurczaka
- 4 duże buraki
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula w łupinie)
- sok z całej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki soku z barszczu (zaprawki do barszczu)
- 2-3 łyżki maggi
- 1 łyżka cukru
- 4 grzybki suszone
- 4 liście laurowe
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 czubata łyżka majeranku suszonego
- 1 czubata łyżka mąki
- 200ml śmietany kwaśnej 18%
Uszka do barszczu
farsz:
- 40 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka razem ze skórką
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 3-4 łyżki rosołu
- 1 łyżka maggi
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki bułki tartej
ciasto na uszka:
- 3 szklanki mąki (nie czubate) typ 500 + mąka do podsypywania
- 1 szklanka wrzątku
3 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Umyte udka wkładamy do garnka, zalewamy 3 l wody, zagotowujemy, w trakcie gotowania szumujemy wywar i zmniejszamy ogień. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę i grzybki. Solimy zupę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę pod przykryciem 40-50 min, aż mięso będzie miękkie. Pokrywka ma być uchylona, a zupa ma tylko mrugać. Ugotowane udka kurczaka wyjmujemy z garnka i dokładamy buraczki ( obrane i przekrojone na ćwiartki ) . Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy garnek z ognia, wyciągamy buraczki i trzemy je na tarce o grubych oczkach, wrzucamy ponownie do barszczu, który w tym momencie uzyska głęboki, buraczkowy kolor. Przyprawiamy zupę – dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sok z cytryny, sok z buraczków, cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi. Na koniec przecedzamy barszcz i zabielamy. Hartujemy kwaśną śmietanę rozmieszaną z czubatą łyżką mąki kilkoma łyżkami gorącego barszczu, wlewamy do zupy stopniowo, ciągle mieszając. Podgrzewamy barszcz tak, żeby się nie zagotował.
Ciasto:
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko łyżką i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie. Możemy przełożyć je na stolnicę i wyrabiać dalej do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie się kleiło podsypujemy niewielką ilością mąki. Ciasto na pierogi jest luźne, miękkie i należy wyrabiać je delikatnie. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz:
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do niego rosół, maggi, posiekaną natkę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej rękoma. Próbujemy, czy jest wystarczająco przyprawiona. Farsz musi być wyrazisty w smaku.
Lepimy pierożki:
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok. 2 mm) i kroimy nożem na kwadraty 4-5 cm. Na środek każdego kwadracika nakładamy pół łyżeczki farszu. Składamy ciasto w trójkąt i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo uszka będą się rozklejać podczas gotowania. Następnie zlepiamy końce uszek. Ulepione uszka układamy na tackach podsypanych obficie mąką tak, aby nie stykały się ze sobą i nie sklejały.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy na gotującą się wodę uszka, delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy uszka od wypłynięcia na małym ogniu minutę -dwie. Przecedzamy, nakładamy na talerze i podajemy na stół. Jeśli chcemy podać gościom uszka na półmisku, aby sami sobie nakładali, przelejmy je odrobiną oleju. Nie będą się sklejały.
Barszcz zabielany z uszkami z mięsem gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz