Skromna sałatka makaronowa
Ta niezbyt skomplikowana i bardzo smaczna sałatka z drobnym makaronem, żółtym serem i warzywami to doskonała propozycja jako skromna przekąska na małą imprezę lub po prostu zwykłą kolację.
Składniki:
- szklanka makaronu orzo lub drobnych muszelek
- 10 dkg żółtego sera
- puszka groszku konserwowego
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 czerwona papryka lub po 1/2 czerwonej i żółtej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany kwaśnej, gęstej 18%
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Groszek dobrze osączamy z płynu. Przekładamy groszek i makaron do dużej miski. Dorzucamy do nich seler naciowy i paprykę pokrojone w drobną kostkę oraz ser starty na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez, śmietanę, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, posypujemy posiekaną natką. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Wyśmienita sałatka makaronowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz