Zupa ogórkowa
Nasza ulubiona zupa. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt i wyjątkowa, dzięki zawartych w niej ogórkach kiszonych.
Składniki:
- 1 nóżka z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/2 małego pora
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 6 średnich kiszonych ogórków (20 dkg)
- 1/2 szklanki soku z ogórków
- 2 duże ziemniaki
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- przyprawy: pieprz, sól, maggi
- czubata łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Obraną i umytą włoszczyznę oraz nogę z kurczaka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2l). Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.
Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków. W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Trzemy je razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
Następnie podsmażamy je na patelni, na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni odpowiednią kwaśność zupie.
Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy kwaśną śmietanę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Śmietanę należy przed wlaniem do zupy zahartować odrobiną gorącego wywaru.
Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy cukrem, maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz