MAKATKA

niedziela, 10 listopada 2024

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt i wyjątkowa, dzięki zawartych w niej ogórkach kiszonych.

Składniki:
  • 1 nóżka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 małego pora
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich kiszonych ogórków (20 dkg)
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • 2 duże ziemniaki
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: pieprz, sól, maggi
  • czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Obraną i umytą włoszczyznę oraz nogę z kurczaka wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2l). Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar.
Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków. W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Trzemy je razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.




 Następnie podsmażamy je na patelni, na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni odpowiednią kwaśność zupie.




 Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wlewamy do zupy kwaśną śmietanę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Śmietanę należy przed wlaniem do zupy zahartować odrobiną gorącego wywaru.




 Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy cukrem, maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną natką.





Zupa ogórkowa gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz