Chleb z ziarnami na dwie foremki
Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży prosto z piekarnika.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej typ 750
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 4 -5 łyżek ziaren słonecznika
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oleju
- 14 g suchych drożdży
- 1 porcja suchego zakwasu -15g
- 800 ml ciepłej wody
- 1 żółtko
- mąka do podsypywania ciasta
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Do przesianej mąki dodajemy olej, sól, cukier, drożdże i zakwas oraz słonecznik (jedną łyżkę zostawiamy do posypania wierzchu chleba) . Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto na blacie około 10 minut. Jeśli klei się do blatu możemy trochę podsypać blat mąką.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem keksówek o wymiarach 25x12 cm.
Tak przygotowane chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleby mają wyrosnąć do brzegów blaszek. Tuż przed włożeniem chlebów do piekarnika smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy słonecznikiem.
Wstawiamy chleby do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220° C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy je jeszcze 30 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb ze słonecznikiem na dwie foremki gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz