MAKATKA

piątek, 15 listopada 2024

Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami

Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami

Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche, chude mięso z podsmażoną cebulą i pieczarkami -obiad, który robi się szybko i prosto a smakuje wybornie.

Składniki:

  • 4 plastry mięsa ze schabu (1,5-2 cm grubości)
  • 2 duże cebule
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka papryki mielonej, wędzonej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:

Poporcjowany schab rozbijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale delikatnie, nie spłaszczamy ich jak schabowych! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut do lodówki.



Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i doprowadzamy do zeszklenia.



Do podduszonej cebuli dorzucamy pieczarki pokrojone na połówki, malutkie możemy dać w całości. Całość smażymy, aż odparuje płyn wytworzony z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu.

Oprószamy bitki solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dajemy je na patelnię, na mocno rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą i pieczarkami. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, dolewamy łyżkę sosu sojowego i przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy całość 3-4 minuty.

Bitki schabowe z rumianą cebulą i pieczarkami gotowe!



Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz