Bitki schabowe z cebulą i pieczarkami
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche, chude mięso z podsmażoną cebulą i pieczarkami -obiad, który robi się szybko i prosto a smakuje wybornie.
Składniki:
- 4 plastry mięsa ze schabu (1,5-2 cm grubości)
- 2 duże cebule
- 25 dkg małych pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka papryki mielonej, wędzonej
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- sok z 1/2 cytryny
Poporcjowany schab rozbijamy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale delikatnie, nie spłaszczamy ich jak schabowych! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut do lodówki.
Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i doprowadzamy do zeszklenia.
Do podduszonej cebuli dorzucamy pieczarki pokrojone na połówki, malutkie możemy dać w całości. Całość smażymy, aż odparuje płyn wytworzony z pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu.
Oprószamy bitki solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dajemy je na patelnię, na mocno rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą i pieczarkami. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, dolewamy łyżkę sosu sojowego i przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy całość 3-4 minuty.
Bitki schabowe z rumianą cebulą i pieczarkami gotowe!
Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz