Bajaderki orzechowe
Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wykorzystujemy do nich resztki biszkoptu pozostałego po pieczeniu ciasta. Tym razem piekłyśmy biszkopt mocno czekoladowy. Z dodatkiem orzechów włoskich i czekolady wyszły doskonałe bajaderki.
Składniki:
- 25 dkg resztek ciasta
- 100 ml mleka gorącego
- 60 dkg czekolady gorzkiej
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Do dużej miski wrzucamy pokruszone resztki ciasta, wlewamy czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i lekko przestudzoną oraz powidła i pół szklanki posiekanych drobno orzechów. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne możemy dodać do niego trochę bułki tartej, jeżeli za twarde odrobinę mleka. Gotowe kulki obtaczamy w posiekanych orzeszkach i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.
Pyszne orzechowe bajaderki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz