Solianka-słowiańska zupa gulaszowa
Solianka to zupa charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Rodzaj gulaszowej, ostrej i rozgrzewającej, jednocześnie kwaskowej za sprawą soku i ogórków kiszonych. Dodatek ten odróżnia ją od węgierskiej gulaszowej. Nasi wschodni sąsiedzi gotują ją od wieków. Szczególnie polecana jest zimą, ponieważ rozgrzewa i syci.
Niektórzy uważają, że jest doskonała na kaca, więc w karnawale warto włączyć ją do swojego kulinarnego repertuaru .
Składniki:
Porcja na 6-litrowy garnek
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg kiełbasy wędzonej (śląska, chłopska)
- 20 dkg boczku wędzonego
- 3 marchewki
- 1 seler
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża papryka czerwona
- 6 ziemniaków
- 4 duże ogórki kiszone plus szklanka soku z ogórków kiszonych
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- zasmażka (2 łyżki smalcu +2 łyżki mąki)
- natka pietruszki
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
W 4 l wody gotujemy warzywa-seler w całości i marchew pokrojoną w kostkę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kawałkiem boczku. Całość lekko solimy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy zmiażdżony czosnek. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy.
Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka i wlewamy do zupy. Trochę ją solimy i pieprzymy. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Teraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy je do miękkości.
Ogórki kroimy w półplasterki, wrzucamy do zupy w momencie, gdy wszystko będzie miękkie. Wlewamy sok ogórkowy.
Na koniec robimy zasmażkę z mąki i smalcu. Zaciągamy nią zupę.
Gotową zupę wlewamy do talerzy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i kładziemy kleks śmietany.
Solianka gotowa!
Solianka to zupa wiejska. Nazwa jej pochodzi od słowa „sioło”, czyli wieś. Pierwotnie nie dodawano do niej pomidorów, kaparów, oliwek czy cytryny. Z biegiem czasu zaczęto soliankę wzbogacać o te składniki.
W zależności od tego na jakim wywarze ją się gotuje rozróżniamy solianki mięsne, rybne i grzybowe.
W zupie tej obowiązkowymi składnikami są cebula, kiszone ogórki, pasta pomidorowa i sok z ogórków ( w soliankach mięsnych) albo cytryna ( w soliankach rybnych i grzybowych) oraz dużo zieleniny i kwaśnej, gęstej śmietany.
Nasza solianka pochodzi z przepisu babci Kseni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz