MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Solianka-słowiańska zupa gulaszowa

Solianka-słowiańska zupa gulaszowa

Solianka to zupa charakterystyczna dla kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Rodzaj gulaszowej, ostrej i rozgrzewającej, jednocześnie kwaskowej za sprawą soku i ogórków kiszonych. Dodatek ten odróżnia ją od węgierskiej gulaszowej. Nasi wschodni sąsiedzi gotują ją od wieków. Szczególnie polecana jest zimą, ponieważ rozgrzewa i syci.

Niektórzy uważają, że jest doskonała na kaca, więc w karnawale warto włączyć ją do swojego kulinarnego repertuaru .

Składniki:

Porcja na 6-litrowy garnek

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg kiełbasy wędzonej (śląska, chłopska)
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka czerwona
  • 6 ziemniaków
  • 4 duże ogórki kiszone plus szklanka soku z ogórków kiszonych
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zasmażka (2 łyżki smalcu +2 łyżki mąki)
  • natka pietruszki
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

W 4 l wody gotujemy warzywa-seler w całości i marchew pokrojoną w kostkę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kawałkiem boczku. Całość lekko solimy.



Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy zmiażdżony czosnek. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy.



Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka i wlewamy do zupy. Trochę ją solimy i pieprzymy. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Teraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy je do miękkości.

Ogórki kroimy w półplasterki, wrzucamy do zupy w momencie, gdy wszystko będzie miękkie. Wlewamy sok ogórkowy.

Na koniec robimy zasmażkę z mąki i smalcu. Zaciągamy nią zupę.

Gotową zupę wlewamy do talerzy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i kładziemy kleks śmietany.

Solianka gotowa!



Solianka to zupa wiejska. Nazwa jej pochodzi od słowa „sioło”, czyli wieś. Pierwotnie nie dodawano do niej pomidorów, kaparów, oliwek czy cytryny. Z biegiem czasu zaczęto soliankę wzbogacać o te składniki.

W zależności od tego na jakim wywarze ją się gotuje rozróżniamy solianki mięsne, rybne i grzybowe.

W zupie tej obowiązkowymi składnikami są cebula, kiszone ogórki, pasta pomidorowa i sok z ogórków ( w soliankach mięsnych) albo cytryna ( w soliankach rybnych i grzybowych) oraz dużo zieleniny i kwaśnej, gęstej śmietany.

Nasza solianka pochodzi z przepisu babci Kseni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz