Zupa jarzynowa z łazankami
Przepis na jarzynową z łazankami zaczerpnęłyśmy ze starej książki kucharskiej z lat 50-tych ubiegłego stulecia, czyli z wczesnego PRL-u. Zupa okazała się bardzo smaczna i delikatna dzięki kluseczkom oraz śmietance, którą zaciągnęłyśmy ją. Przepis wart polecenia!
Składniki:
- 1-1,5 l bulionu drobiowego
- 1/2 niedużego kalafiora
- 1/2 niedużego brokułu
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 3/4 szklanki łazanek
- garść posiekanej natki pietruszki
- 200 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki maggi
Sposób wykonania:
Bulion rozgrzewamy i wrzucamy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podzielonego na różyczki kalafiora oraz obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.
Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy łazanki.
Po dziesięciu minutach dorzucamy do zupy rozdrobnione różyczki brokułu. Gotujemy zupę jeszcze 5 minut. Następnie przyprawiamy ją do smaku i na koniec wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy posiekaną natkę.
Zupa jarzynowa z łazankami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz