MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Zupa jarzynowa z łazankami

Zupa jarzynowa z łazankami

Przepis na jarzynową z łazankami zaczerpnęłyśmy ze starej książki kucharskiej z lat 50-tych ubiegłego stulecia, czyli z wczesnego PRL-u. Zupa okazała się bardzo smaczna i delikatna dzięki kluseczkom oraz śmietance, którą zaciągnęłyśmy ją. Przepis wart polecenia!

Składniki:

  • 1-1,5 l bulionu drobiowego
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 1/2 niedużego brokułu
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3/4 szklanki łazanek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi

Sposób wykonania:

Bulion rozgrzewamy i wrzucamy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podzielonego na różyczki kalafiora oraz obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. 

Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy łazanki. 

Po dziesięciu minutach dorzucamy do zupy rozdrobnione różyczki brokułu. Gotujemy zupę jeszcze 5 minut. Następnie przyprawiamy ją do smaku i na koniec wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy posiekaną natkę.

Zupa jarzynowa z łazankami gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz