MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Treściwa zupa z dużą ilością fasoli, koniecznie z dodatkiem łazanek lub zacierek. Tak gotowała zupę fasolową nasza babcia, która mieszkała przed wojną w Sandomierzu. Niedawno dowiedziałyśmy się, że jest to sandomierski -regionalny przepis. Zupa jest pyszna i bardzo sycąca.

      Składniki na 6-8 osób:

  • 2 l rosołu lub bulionu drobiowego
  • 1,5 szklanki fasoli "piękny jaś"
  • 1 duża marchew
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 czubata łyżka smalcu lub 2 oleju
  • 1 czubata łyżka mąki
  • garść majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • łazanki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki letniej wody

    Sposób przyrządzenia:

  Fasolę dzień wcześniej myjemy i zamaczamy w zimnej wodzie. Należy tak zalać fasolę , aby wody było dużo więcej, fasola ją zabierze i mocno napęcznieje. Następnego dnia zlewamy wodę, w której moczyła się fasola. Zalewamy ją świeżą, zimną wodą i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości, czyli około 1,5 godziny.



W tym czasie do drugiego garnka wlewamy bulion i podgrzewamy go.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i wraz z ziemniakami również pokrojonymi w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dajemy na niego pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyrumieniamy całość. Na koniec wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy, aby dokładnie rozprowadzić mąkę w tłuszczu. Wrzucamy całe dobro z patelni do zupy, mieszamy.
  Teraz zupę przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeśli jest potrzeba solą, ewentualnie dodajemy maggi (dla zwolenników naturalnych przypraw- 2 gałązki lubczyku na etapie gotowania warzyw).




Robimy łazanki. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy wodę (ciepłą - ciasto będzie miękkie i elastyczne, łazanki będą puszyste!). Wyrabiamy ciasto doskonale, jak na makaron i wałkujemy dosyć cienko. Kroimy w paski ok. 1 cm, uprzednio dobrze przesypując mąką, aby paski się nie sklejały. Paski składamy jeden na drugi i kroimy kwadraciki. Pokrojone kwadraciki rozrzucamy na stolnicy.


  Na koniec wrzucamy do zupy łazanki lub zacierki, które ją zagęszczą i nadadzą niepowtarzalnego smaku. Gotujemy je w zupie 2-3 minuty.

Taką fasolową- po sandomiersku gotowała babcia Ksenia. Koniecznie z łazankami! Nigdzie indziej nie spotkałyśmy się z taką wersją zupy fasolowej.



 Nasze rady:

Rosół lub bulion do ugotowania zupy można użyć mięsny lub warzywny. Na jednym i drugim będzie smaczna.

  Łazanki można dać gotowe tak samo jak i zacierki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz