MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Babka drożdżowa z rodzynkami


 Babka drożdżowa z rodzynkami

Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe o cytrynowym aromacie, z dużą ilością rodzynek, pieczone w tradycyjnej foremce do babek lub zwykłej keksówce. Można ją zjeść samą lub z masłem i konfiturą. Dzieci uwielbiają ją z nutellą.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej typ 450

  • 8 łyżek cukru

  • 1 duże jajko

  • szklanka mleka(250 ml)

  • 5 dkg świeżych drożdży

  • 3 dobre łyżki masła

  • 10 dkg rodzynek

  • otarta skórka z jednej cytryny lub aromat cytrynowy

  • mąka do podsypania stolnicy

  • żółtko do posmarowania babki

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko można lekko podgrzać, aby było ciepłe. Masło roztopić, niech się studzi.



 Najpierw robimy rozczyn, czyli do dużej miski dajemy 1/2 szklanki mleka, łyżkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. Następnie namaczamy rodzynki w ciepłej wodzie, aż rozmiękną i ścieramy na tarce skórkę z cytryny. Kiedy rozczyn wyrośnie, wbijamy do niego jajko, dodajemy pozostały cukier, wlewamy resztę mleka, przesiewamy mąkę i wrzucamy skórkę cytrynową. W pierwszej fazie wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub pałką, do połączenia składników. Potem wyrabiamy ciasto rękami do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Na tym etapie dodajemy tłuszcz i wtłaczamy go rękami do ciasta. Kiedy ciasto będzie zwarte i lśniące dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Odstawiamy wyrobioną babkę w misce, przykrytej ściereczką, na godzinę( zawsze w ciepłe miejsce, bez przeciągu, inaczej nie wyrośnie odpowiednio). Kiedy podwoi swoją objętość „przebijamy” ciasto, czyli jeszcze raz wyrabiamy je, ale tym razem już krótko na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym.



Formujemy wałek długości keksówki (foremkę o wymiarach 35×12 cm wykładamy papierem do pieczenia bądź dobrze natłuszczamy) lub układamy w tradycyjnej foremce okrągłej 26 cm z kominem, znowu odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem tylko na 15 – 20 min, aby trochę podrosło. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy lekko żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50 – 55 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca. Kiedy trochę przestygnie wyjmujemy je z formy na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.



Babka drożdżowa z rodzynkami gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz