MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Rosół na skrzydełkach

Rosół na skrzydełkach

Rosół na wywarze ze skrzydełek drobiowych jest bardzo delikatny w smaku, polecamy go zwłaszcza dzieciom. Z lanymi kluskami lub delikatnym makaronem będzie smakował wszystkim doskonale.

Składniki:

  • 6-8 skrzydełek
  • włoszczyzna ( 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 por)
  • 1 cebula w łupinie
  • trzy gałązki świeżego lubczyku i 2 gałązki zielonej pietruszki
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy maggi
  • 2 l wody

Sposób przyrządzenia:

Skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 4l) i zalewamy 2 l wody. Gotujemy na małym ogniu około 1/2. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości, cebulę w łupinach. Dodajemy pieprz czarny (5 ziarenek), ziele angielskie (3-4ziarenka), 2 liście laurowe. Solimy wywar  (1 płaska łyżka soli). Rosół po zagotowaniu zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na godzinę do półtorej.


Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku maggi, jeśli jest taka potrzeba. Aby rosół był klarowny nie można dopuścić do wrzenia, dlatego od początku gotujemy go na małym ogniu. Najlepszym dodatkiem do tradycyjnego rosołu jest makaron lub lane kluski.

Rosół na skrzydełkach gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz