Rosół na skrzydełkach
Rosół na wywarze ze skrzydełek drobiowych jest bardzo delikatny w smaku, polecamy go zwłaszcza dzieciom. Z lanymi kluskami lub delikatnym makaronem będzie smakował wszystkim doskonale.
Składniki:
- 6-8 skrzydełek
- włoszczyzna ( 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 por)
- 1 cebula w łupinie
- trzy gałązki świeżego lubczyku i 2 gałązki zielonej pietruszki
- sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy maggi
- 2 l wody
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka (ok. 4l) i zalewamy 2 l wody. Gotujemy na małym ogniu około 1/2. Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości, cebulę w łupinach. Dodajemy pieprz czarny (5 ziarenek), ziele angielskie (3-4ziarenka), 2 liście laurowe. Solimy wywar (1 płaska łyżka soli). Rosół po zagotowaniu zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na godzinę do półtorej.
Rosół na skrzydełkach gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz