MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Polewka wielkopolska z maślanki

Polewka wielkopolska z maślanki


Polewka z maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi, do zupy latem młode ziemniaki z koperkiem. Danie lekkie i sycące w sam raz na letnie upały. Smak naszego dzieciństwa!

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:


Jak mawiała nasza babcia porządna maślanka musi „klupotać”, gdy się ją wylewa do garnka i taka maślanka jest nam potrzebna.
Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie maślankę łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na gotującą się wodę. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka.
 Gotową polewkę wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło. 
W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, do miękkości. Gotowe odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, wykładamy na talerz i posypujemy koperkiem. 

Wielkopolska polewka na maślance gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz