Polewka wielkopolska z maślanki
Polewka
z maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta zupa ze
składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi, do
zupy latem młode ziemniaki z koperkiem. Danie lekkie i sycące w sam
raz na letnie upały. Smak naszego dzieciństwa!
Składniki:
- 1 l maślanki
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 1 czubata łyżka masła
- 2 czubate łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- 6-8 dużych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Jak mawiała nasza babcia porządna maślanka musi „klupotać”, gdy się ją wylewa do garnka i taka maślanka jest nam potrzebna.
Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie maślankę łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na gotującą się wodę. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka.
Gotową polewkę
wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie
słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło.
W międzyczasie
obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, do miękkości.
Gotowe odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, wykładamy na talerz
i posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz