MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Ogórkowa z jajkiem


  Ogórkowa z jajkiem

Pożywna zupa z kiszonych ogórków. Jedna z najsmaczniejszych zup w kuchni polskiej. Dzisiaj podamy ją z jajkiem tak jak żurek czy szczawiową. Ogórkowa jest zupą kwaśną i wyrazistą w smaku jak wcześniej wymienione, więc jajko będzie doskonale do niej pasowało.

Składniki:
  • 1/2 kg żeberek wieprzowych lub skrzydełek z kurczaka
  • włoszczyzna ( 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera dużego, 1 mały por)
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dużych kiszonych ogórków
  • szklanka soku z ogórków
  • 6 dużych ziemniaków
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: pieprz, sól
  • czubata łyżka mąki
  • łyżeczka cukru
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania:

Obrane i umyte warzywa oraz mięso wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (ok. 2l). Gotujemy wywar około 1 godz. (skrzydełka) lub 1 i1/2 godz. (wieprzowinę) na małym ogniu.

Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 20 minut, do miękkich ziemniaków. 

W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Trzemy je na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na maśle, na patelni. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. 

Na koniec wlewamy do zupy zahartowaną śmietanę z łyżką mąki, aby ją zagęścić. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Gotową zupę nalewamy do talerzy i dajemy do niej jajko.

 Zupa ogórkowa z jajkiem gotowa!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz