- 1/2 kg żeberek wieprzowych lub skrzydełek z kurczaka
- włoszczyzna ( 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera dużego, 1 mały por)
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 6 dużych kiszonych ogórków
- szklanka soku z ogórków
- 6 dużych ziemniaków
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- przyprawy: pieprz, sól
- czubata łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Obrane i umyte warzywa oraz mięso wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (ok. 2l). Gotujemy wywar około 1 godz. (skrzydełka) lub 1 i1/2 godz. (wieprzowinę) na małym ogniu.
Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i rozdrabniamy, marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 20 minut, do miękkich ziemniaków.
W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Trzemy je na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na maśle, na patelni. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni nam odpowiednią kwaśność zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę.
Na koniec wlewamy do zupy zahartowaną śmietanę z łyżką mąki, aby ją zagęścić. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Gotową zupę nalewamy do talerzy i dajemy do niej jajko.
Zupa ogórkowa z jajkiem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz