MAKATKA

środa, 8 stycznia 2025

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Błyskawiczna surówka z dwóch warzyw-marchewki i jabłka z dodatkiem rodzynek sułtańskich. Dużo witamin, szczególnie zimą potrzebnych. Surówka smaczna, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, doskonały dodatek do świątecznych mięs.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • garść rodzynek sułtańskich

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, skrapiamy olejem i mieszamy dokładnie. Na koniec posypujemy surówkę rodzynkami. Możemy podawać surówkę od razu lub schłodzić chwilę w lodówce.



Prosta i błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka gotowa!

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym

Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Do nich można podać warzywa zapiekane w beszamelu lub ulubioną surówkę. Elegancka i pyszna uczta dla całej rodziny-delikatne mięso w towarzystwie kalafiora, brokułu i marchewki.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe ( 60-70 dkg)
  • 2-3 cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do oprószenia polędwiczek
  • płaska łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

    Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 4 cm, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Masło klarowane (2 czubate łyżki) rozgrzewamy na patelni, obsmażamy na nim polędwiczki na rumiano. 


    Następnie zdejmujemy je z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego na dnie masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. 
     

    W tym czasie, na tej samej patelni, na której rumieniliśmy polędwiczki podsmażamy (dodając łyżkę masła) cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę smażymy do zeszklenia, w trakcie smażenia dodajemy paprykę i szczyptę soli. 



     Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy sos 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i dodajemy sos sojowy. Sos przecieramy przez sito lub blendujemy.

    Zalewamy nim podpieczone polędwiczki.


    Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym gotowe!

    Nasze rady:

    Polędwiczki możemy smażyć na oleju rzepakowym z odrobiną masła, jeśli nie mamy pod ręką masła klarowanego.

    Proponujemy do nich doskonały dodatek w postaci warzyw pod beszamelową pierzynką z naszego przepisu:


    https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/warzywa-pod-beszamelowa-pierzynka.html

 

wtorek, 7 stycznia 2025

Marchewka z groszkiem na ciepło

Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynka do obiadu. Szczególnie smakuje z kotletami mielonymi lub sznycelkami drobiowymi, ale również można ją podać do wyrazistego, ostrego gulaszu czy jajek sadzonych. Naszą marchewkę z groszkiem zrobimy z gotowej mrożonki, dzięki temu będzie szybko, ale bardzo smacznie. Latem polecamy używać świeżą, młodą marchewkę.

Składniki:

  • 1 opakowanie marchewki z groszkiem mrożonki (około 0,5 kg)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 450 lub 500
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Marchewkę z groszkiem przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak, aby tylko przykrył warzywa. Wsypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, czyli15-20 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy ją około minuty. Mąka dzięki temu straci swój surowy smak, ale nie zbrązowieje.



Dajemy zasmażkę do ugotowanej marchewki z groszkiem i chwilę gotujemy całość, stale mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i cukrem według uznania.



Marchewka z groszkiem na ciepło gotowa!

 

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, porem, marchewką i papryką to najlepszy dodatek do obiadu, szczególnie zimą. W naszym domu często podawana do ryb ale również do schabowego. Do świątecznego obiadu idealna. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 30 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z marchewką)
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 por, biała część 10 cm
  • po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała marchew
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania:

Kapustę możemy trochę przesiekać. Marchew i jabłko obrane ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki, dajemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. 



Dokładnie osączamy z wody. Papryki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy olej i przyprawy. Posypujemy posiekaną natką. Mieszamy całość.



Surówka z kapusty kiszonej gotowa! 

 

niedziela, 5 stycznia 2025

Sernik puszysty

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia minimalną ilość składników a uzyskałyśmy efekt spektakularny. Najważniejszym elementem sernikowej układanki okazało się mleko skondensowane słodzone, które nadaje ciastu mleczny, subtelny smak. W przepisie dajemy kilka rad, jak obchodzić się z sernikiem, aby ładnie, równo wyrósł i nie popękał. Nasz sernik jest bardzo łatwy do upieczenia. Polecamy!

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g ciasteczek petit beurre
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (tłustego)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 2 budynie śmietankowe + łyżka mąki kartoflanej
  • cukier wanilinowy 16 g
  • szczypta soli
  • Sposób przyrządzenia:

Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy .

 Blaszkę 28×18 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Na bokach robimy wyższe burty na wszelki wypadek, gdyby sernik nam chciał bardzo mocno wyrosnąć i wyskoczyć z formy. 
Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wkładamy blaszkę z wodą. Ciasto włożymy na drugą raszkę od dołu.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Twaróg z wiaderka, żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i mleko skondensowane wrzucamy do misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.



Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki silikonowej, staramy się nie zniszczyć struktury piany.



Masę serową przekładamy do blaszki, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy kolejne 40 minut.


Studzimy sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie przestudzony wkładamy na noc do lodówki.

Sernik możemy posypać cukrem pudrem.


Sernik puszysty na mleku skondensowanym gotowy!

Nasze rady:

Warto piec serniki w kąpieli wodnej lub tak jak my z wodą pod blaszką z ciastem. Pięknie wyrosną i nie popękają.
Studzimy serniki powoli, wówczas nie opadną nam gwałtownie, będą równe jak stół.
Pieczemy również w niezbyt wysokich temperaturach, aby nie podniosły się na początku zbyt gwałtownie, bo wtedy szybko i spektakularnie opadną.
Ser do naszego sernika powinien być wiaderkowy, będzie miał konsystencję bardzo delikatną i puszystą.

Użyłyśmy tani sernik z sieciówki o niebieskim logo. Ponieważ wydawał się nam trochę wodnisty, położyłyśmy go na sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym na pół godzinki, aby obciekł. Taki zabieg poprawił konsystencję sera i sernik wyszedł jak malowany!


W ostatnim etapie pieczenia przykryłyśmy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nie spiekł się za mocno.

 

Domowy majonez

Najlepszy własnej roboty, gęsty, bez ulepszaczy, gotowy w pięć minut. Można przyprawić go na wiele sposobów, według własnych upodobań kulinarnych. Z dodatkiem szczypty kurkumy będzie miał piękny kolor.

Składniki:

  •  duże jajko
  • czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka oleju (w przybliżeniu)
  • kurkuma szczypta (dla pięknego koloru)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 0,5 l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, musztardę, sok z cytryny oraz kurkumę. 



Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje.



Majonez domowej roboty gotowy!

Nasze rady:

Ilość oleju podana w przybliżeniu. Wszystko zależy od wielkości jajka, czasami trzeba dolać nieco więcej niż szklankę.

Wszystkie składniki majonezu powinny mieć temperaturę pokojową, aby majonez w trakcie blendowania nam się nie zwarzył.



 

Sałatka balanga

Doskonała sałatka na wszelkiego rodzaju imprezy. Niewiele składników plus sos majonezowy i sałatka gotowa. Możemy ją przygotować szybciutko, dzień wcześniej ponieważ sałatka lubi postać w lodówce i przegryźć się lub dojrzeć (jak kto woli). U nas od lat „balanga” króluje w Sylwestra i karnawale, który rozpoczyna się od Trzech Króli. To jest sałatka z tych znikających ze stołu jako pierwsze.

Składniki:

  • 20 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki kolorowe
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 cm białej części pora
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżka przyprawy gyros

Sposób wykonania:

Umytą i dobrze wysuszoną pierś z kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę (1,5 cm). Przekładamy do miski, polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę na bok.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy delikatnie. Podlewamy je 3-4 łyżkami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso kilka minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadało. Studzimy je i przekładamy razem z wytworzonym sosem do dużej miski.



Kukurydzę osączamy z płynu.

Paprykę, pora i ogórki kroimy w drobną kostkę.



Wszystko przekładamy do kurczaka. Dodajemy majonez i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą przyprawy gyros. 



Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.



Sałatka balanga gotowa!