Doskonała sałatka na wszelkiego
rodzaju imprezy. Niewiele składników plus sos majonezowy i sałatka
gotowa. Możemy ją przygotować szybciutko, dzień wcześniej
ponieważ sałatka lubi postać w lodówce i przegryźć się lub
dojrzeć (jak kto woli). U nas od lat „balanga” króluje w
Sylwestra i karnawale, który rozpoczyna się od Trzech Króli. To
jest sałatka z tych znikających ze stołu jako pierwsze.
Składniki:
- 20 dkg sera żółtego w kawałku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 papryki kolorowe
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ogórki konserwowe
- 10 cm białej części pora
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżka przyprawy gyros
Sposób wykonania:
Umytą i dobrze wysuszoną pierś z
kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę (1,5 cm). Przekładamy do
miski, polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i gyrosem.
Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę na bok.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso
i podsmażamy delikatnie. Podlewamy je 3-4 łyżkami gorącej wody.
Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso kilka minut, aż
zmięknie, ale nie będzie się rozpadało. Studzimy je i przekładamy
razem z wytworzonym sosem do dużej miski.
Kukurydzę osączamy z płynu.
Paprykę, pora i ogórki kroimy w
drobną kostkę.
Wszystko przekładamy do kurczaka.
Dodajemy majonez i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem
oraz szczyptą przyprawy gyros.
Odstawiamy sałatkę do lodówki na
kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Sałatka balanga gotowa!