MAKATKA

wtorek, 7 stycznia 2025

Marchewka z groszkiem na ciepło

Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynka do obiadu. Szczególnie smakuje z kotletami mielonymi lub sznycelkami drobiowymi, ale również można ją podać do wyrazistego, ostrego gulaszu czy jajek sadzonych. Naszą marchewkę z groszkiem zrobimy z gotowej mrożonki, dzięki temu będzie szybko, ale bardzo smacznie. Latem polecamy używać świeżą, młodą marchewkę.

Składniki:

  • 1 opakowanie marchewki z groszkiem mrożonki (około 0,5 kg)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 450 lub 500
  • sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Marchewkę z groszkiem przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak, aby tylko przykrył warzywa. Wsypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, czyli15-20 minut.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy ją około minuty. Mąka dzięki temu straci swój surowy smak, ale nie zbrązowieje.



Dajemy zasmażkę do ugotowanej marchewki z groszkiem i chwilę gotujemy całość, stale mieszając. Na koniec przyprawiamy solą i cukrem według uznania.



Marchewka z groszkiem na ciepło gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz