Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Do nich można podać warzywa zapiekane w beszamelu lub ulubioną surówkę. Elegancka i pyszna uczta dla całej rodziny-delikatne mięso w towarzystwie kalafiora, brokułu i marchewki.
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe ( 60-70 dkg)
- 2-3 cebule
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz i pieprz ziołowy do oprószenia polędwiczek
- płaska łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 4 cm, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Masło klarowane (2 czubate łyżki) rozgrzewamy na patelni, obsmażamy na nim polędwiczki na rumiano.
W tym czasie, na tej samej patelni, na której rumieniliśmy polędwiczki podsmażamy (dodając łyżkę masła) cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę smażymy do zeszklenia, w trakcie smażenia dodajemy paprykę i szczyptę soli.
Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy sos 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i dodajemy sos sojowy. Sos przecieramy przez sito lub blendujemy.
Zalewamy nim podpieczone polędwiczki.
Nasze rady:
Polędwiczki możemy smażyć na oleju rzepakowym z odrobiną masła, jeśli nie mamy pod ręką masła klarowanego.
Proponujemy do nich doskonały dodatek w postaci warzyw pod beszamelową pierzynką z naszego przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/warzywa-pod-beszamelowa-pierzynka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz