MAKATKA

środa, 8 stycznia 2025

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym

Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Do nich można podać warzywa zapiekane w beszamelu lub ulubioną surówkę. Elegancka i pyszna uczta dla całej rodziny-delikatne mięso w towarzystwie kalafiora, brokułu i marchewki.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe ( 60-70 dkg)
  • 2-3 cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do oprószenia polędwiczek
  • płaska łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

    Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 4 cm, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Masło klarowane (2 czubate łyżki) rozgrzewamy na patelni, obsmażamy na nim polędwiczki na rumiano. 


    Następnie zdejmujemy je z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego na dnie masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. 
     

    W tym czasie, na tej samej patelni, na której rumieniliśmy polędwiczki podsmażamy (dodając łyżkę masła) cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę smażymy do zeszklenia, w trakcie smażenia dodajemy paprykę i szczyptę soli. 



     Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy sos 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i dodajemy sos sojowy. Sos przecieramy przez sito lub blendujemy.

    Zalewamy nim podpieczone polędwiczki.


    Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym gotowe!

    Nasze rady:

    Polędwiczki możemy smażyć na oleju rzepakowym z odrobiną masła, jeśli nie mamy pod ręką masła klarowanego.

    Proponujemy do nich doskonały dodatek w postaci warzyw pod beszamelową pierzynką z naszego przepisu:


    https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/warzywa-pod-beszamelowa-pierzynka.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz