MAKATKA

środa, 8 stycznia 2025

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Błyskawiczna surówka z dwóch warzyw-marchewki i jabłka z dodatkiem rodzynek sułtańskich. Dużo witamin, szczególnie zimą potrzebnych. Surówka smaczna, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, doskonały dodatek do świątecznych mięs.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • garść rodzynek sułtańskich

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, skrapiamy olejem i mieszamy dokładnie. Na koniec posypujemy surówkę rodzynkami. Możemy podawać surówkę od razu lub schłodzić chwilę w lodówce.



Prosta i błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz