MAKATKA

niedziela, 5 stycznia 2025

Sernik puszysty

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia minimalną ilość składników a uzyskałyśmy efekt spektakularny. Najważniejszym elementem sernikowej układanki okazało się mleko skondensowane słodzone, które nadaje ciastu mleczny, subtelny smak. W przepisie dajemy kilka rad, jak obchodzić się z sernikiem, aby ładnie, równo wyrósł i nie popękał. Nasz sernik jest bardzo łatwy do upieczenia. Polecamy!

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g ciasteczek petit beurre
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (tłustego)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 2 budynie śmietankowe + łyżka mąki kartoflanej
  • cukier wanilinowy 16 g
  • szczypta soli
  • Sposób przyrządzenia:

Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy .

 Blaszkę 28×18 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Na bokach robimy wyższe burty na wszelki wypadek, gdyby sernik nam chciał bardzo mocno wyrosnąć i wyskoczyć z formy. 
Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Piekarnik rozgrzewamy do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wkładamy blaszkę z wodą. Ciasto włożymy na drugą raszkę od dołu.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Twaróg z wiaderka, żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i mleko skondensowane wrzucamy do misy miksera i miksujemy tylko do połączenia składników.



Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki silikonowej, staramy się nie zniszczyć struktury piany.



Masę serową przekładamy do blaszki, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C i pieczemy 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy kolejne 40 minut.


Studzimy sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie przestudzony wkładamy na noc do lodówki.

Sernik możemy posypać cukrem pudrem.


Sernik puszysty na mleku skondensowanym gotowy!

Nasze rady:

Warto piec serniki w kąpieli wodnej lub tak jak my z wodą pod blaszką z ciastem. Pięknie wyrosną i nie popękają.
Studzimy serniki powoli, wówczas nie opadną nam gwałtownie, będą równe jak stół.
Pieczemy również w niezbyt wysokich temperaturach, aby nie podniosły się na początku zbyt gwałtownie, bo wtedy szybko i spektakularnie opadną.
Ser do naszego sernika powinien być wiaderkowy, będzie miał konsystencję bardzo delikatną i puszystą.

Użyłyśmy tani sernik z sieciówki o niebieskim logo. Ponieważ wydawał się nam trochę wodnisty, położyłyśmy go na sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym na pół godzinki, aby obciekł. Taki zabieg poprawił konsystencję sera i sernik wyszedł jak malowany!


W ostatnim etapie pieczenia przykryłyśmy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nie spiekł się za mocno.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz