Najlepszy własnej roboty, gęsty, bez ulepszaczy, gotowy w pięć minut. Można przyprawić go na wiele sposobów, według własnych upodobań kulinarnych. Z dodatkiem szczypty kurkumy będzie miał piękny kolor.
Składniki:
- duże jajko
- czubata łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szklanka oleju (w przybliżeniu)
- kurkuma szczypta (dla pięknego koloru)
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 0,5 l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, musztardę, sok z cytryny oraz kurkumę.
Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje.
Majonez domowej roboty gotowy!
Nasze rady:
Ilość oleju podana w przybliżeniu. Wszystko zależy od wielkości jajka, czasami trzeba dolać nieco więcej niż szklankę.
Wszystkie składniki majonezu powinny mieć temperaturę pokojową, aby majonez w trakcie blendowania nam się nie zwarzył.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz