Doskonała sałatka na wszelkiego rodzaju imprezy. Niewiele składników plus sos majonezowy i sałatka gotowa. Możemy ją przygotować szybciutko, dzień wcześniej ponieważ sałatka lubi postać w lodówce i przegryźć się lub dojrzeć (jak kto woli). U nas od lat „balanga” króluje w Sylwestra i karnawale, który rozpoczyna się od Trzech Króli. To jest sałatka z tych znikających ze stołu jako pierwsze.
Składniki:
- 20 dkg sera żółtego w kawałku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 papryki kolorowe
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ogórki konserwowe
- 10 cm białej części pora
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżka przyprawy gyros
Sposób wykonania:
Umytą i dobrze wysuszoną pierś z kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę (1,5 cm). Przekładamy do miski, polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę na bok.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy delikatnie. Podlewamy je 3-4 łyżkami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso kilka minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadało. Studzimy je i przekładamy razem z wytworzonym sosem do dużej miski.
Kukurydzę osączamy z płynu.
Paprykę, pora i ogórki kroimy w drobną kostkę.
Wszystko przekładamy do kurczaka. Dodajemy majonez i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą przyprawy gyros.
Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Sałatka balanga gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz