MAKATKA

niedziela, 5 stycznia 2025

Sałatka balanga

Doskonała sałatka na wszelkiego rodzaju imprezy. Niewiele składników plus sos majonezowy i sałatka gotowa. Możemy ją przygotować szybciutko, dzień wcześniej ponieważ sałatka lubi postać w lodówce i przegryźć się lub dojrzeć (jak kto woli). U nas od lat „balanga” króluje w Sylwestra i karnawale, który rozpoczyna się od Trzech Króli. To jest sałatka z tych znikających ze stołu jako pierwsze.

Składniki:

  • 20 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki kolorowe
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 cm białej części pora
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżka przyprawy gyros

Sposób wykonania:

Umytą i dobrze wysuszoną pierś z kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę (1,5 cm). Przekładamy do miski, polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i gyrosem. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę na bok.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy delikatnie. Podlewamy je 3-4 łyżkami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso kilka minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadało. Studzimy je i przekładamy razem z wytworzonym sosem do dużej miski.



Kukurydzę osączamy z płynu.

Paprykę, pora i ogórki kroimy w drobną kostkę.



Wszystko przekładamy do kurczaka. Dodajemy majonez i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą przyprawy gyros. 



Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.



Sałatka balanga gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz