MAKATKA

piątek, 4 października 2024

Wiejska kartoflanka

Wiejska kartoflanka

Prosta zupa wiejska, której najważniejszymi składnikami są ziemniaki, marchew, cebula i dobra, swojska kiełbasa. Zupa jest bardzo treściwa i dawniej często gościła w domach wiejskich. My pamiętamy ją doskonale. Micha kartoflanki i pajda dobrego chleba to smak naszego dzieciństwa i wakacji spędzanych u dziadków. Dzisiaj spróbujemy odtworzyć ten smak jak najwierniej. Oczywiście przedstawimy kartoflankę naszej babci Zosi. Pewnie w każdym domu króluje własny, trochę inny przepis na kartoflankę wypracowany przez pokolenia i pielęgnowany odkąd sięgamy pamięcią. Zapraszamy do wypróbowania naszej zupy kartoflanej, zapewniamy, że jest przepyszna.

Składniki:

  • mała szyja i 1/2 skrzydła z indyka lub 2 l rosołu drobiowego
  • duża marchew
  • 1/2 selera
  • 1 nieduży por
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3-4 gałązki zielonej pietruszki i naci selera
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 60 dkg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy podwędzane (chłopskie, polskie lub jałowcowe)
  • czubata łyżka smalcu lub 3 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżka masła
  • czubata łyżka majeranku suszonego

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlewamy 2 l wody. Wrzucamy porcje z indyka oraz włoszczyznę (seler, por, marchew i zieleninę), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i wstawiamy całość na ogień. Po zagotowaniu wywaru zmniejszamy ogień na średni, gotujemy zupę pod przykryciem około 1,5 godziny.



 Po tym czasie wyjmujemy warzywa i dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o dużych oczkach marchew i seler. Gotujemy kartoflankę jeszcze 15 minut, czyli do miękkich ziemniaków. W tym czasie roztapiamy na patelni tłuszcz, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i kiełbasę pokrojoną dowolnie, np. w półplasterki lub kostkę wielkości pokrojonych ziemniaków. Nasza babcia kroiła ziemniaki w dużą kostkę, kiełbasę w grube plastry. My wolimy nieco drobniejsze kawałki ziemniaków i wędliny w zupie.



Całe dobro z patelni dorzucamy do kartoflanki. Przyprawiamy zupę na koniec maggi, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy zupę z dobrym chlebem.

Wiejska kartoflanka naszej babci gotowa!

 

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym 

Prosta i smaczna surówka do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.



Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Szczypiorek drobno siekamy.

Przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!

 

czwartek, 3 października 2024

Sałatka brokułowa imprezowa

Sałatka brokułowa imprezowa

Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywami w sam raz na imprezę. Sałatka jest sycąca, bardzo smaczna i na pewno uatrakcyjni nasze spotkanie towarzyskie. Sukces kulinarny gwarantowany.

Składniki:

sałatka:
  • 1 brokuł nieduży - 500 g
  • szklanka drobnego makaronu, np. muszelki lub orzo
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu ziołowego i czerwonej papryki
  • sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany gęstej 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry

Sposób przyrządzenia:

Sałatkę z brokułami zaczynamy przyrządzać od ugotowania brokułu i makaronu oraz usmażenia piersi z kurczaka.

Brokuł myjemy dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki, głąb odkładamy.

Tak przygotowany brokuł wrzucamy na wrzącą, osoloną i posłodzoną jedną łyżeczką cukru wodę. Gotujemy go 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do obcieknięcia.

Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i również pozostawiamy do obcieknięcia.




Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (1 x 1 cm). Przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką w proszku, pieprzem ziołowym. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obsmażamy mięso na rumiano, podlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pierś 10 minut i odstawiamy do przestudzenia.



Przygotowujemy sos. Do miseczki dajemy majonez, jogurt lub śmietanę, zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy sos solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Do dużej miski przekładamy makaron, osączoną z zalewy kukurydzę, kurczaka i pokrojone w drobną kostkę warzywa.



Ser żółty kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do sałatki. Całość łączymy z sosem czosnkowym. Na sam koniec dodajemy brokuł.



Sałatka brokułowa imprezowa gotowa!



 

środa, 2 października 2024

Domowy budyń z sokiem malinowym

Domowy budyń z sokiem malinowym

Budyń waniliowy robiony domowym sposobem, polany sokiem z malin to deser naszego dzieciństwa. W czasach, kiedy nie było w sklepach słodyczy w takich ilościach jak dzisiaj, gotowych puddingów, jogurtów owocowych, kremów, czekoladek, batoników, wafelków, każdy deser przygotowany przez nasze mamy smakował jak ambrozja. Do takich deserów należał kogel-mogel, kaszka manna z owocami i domowy budyń. Nam bardzo smakował budyń waniliowy z sokiem malinowym. Często wracamy do tego deseru i nasze dzieci go polubiły i bardzo chętnie jedzą nasz budyń. Wiadomo nie od dziś, że domowe jedzonko najlepsze!

Składniki:

  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 2-3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 30 g (2 dobre łyżki) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • sok malinowy do polania budyniu

Sposób wykonania:

Bierzemy rondelek o grubym dnie, zwilżamy jego dno wodą. Mleko nie będzie przywierało do garnka w czasie gotowania.

Wlewamy szklankę zimnego mleka do rondelka i wstawiamy na umiarkowany ogień. W tym czasie do drugiej szklanki mleka dodajemy skrobię, oba cukry oraz żółtka ( duże -2, małe -3). Roztrzepujemy całość dokładnie, aby nie było grudek. 



Wlewamy masę budyniową do gotującego się mleka. Mieszamy intensywnie, aby masa była gładka. W momencie, gdy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, dodajemy masło, gotujemy budyń minutkę i od razu przelewamy do miseczek. Jeszcze ciepły polewamy sokiem malinowym.



Domowy budyń z sokiem malinowym gotowy!

 

wtorek, 1 października 2024

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty 

Prosta i smaczna surówka z serii szybkich dodatków do obiadu. Chrupiąca, słodko -kwaśna, pełna witamin, pyszna!

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Sposób wykonania:

Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.

Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.

Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek kroimy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.



Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.

Polewamy surówkę olejem, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut, aby nabrała mocy!

Surówka z czerwonej kapusty gotowa!




 

poniedziałek, 30 września 2024

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z dwóch warzyw-marchewki i jabłka, z cyklu prostych i szybkich surówek do obiadu. Dużo witamin, szczególnie jesienią potrzebnych. Surówka smaczna, uwielbiana przez dzieci i dorosłych.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce – marchew na drobnych oczkach, jabłko na grubych oczkach. Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, skrapiamy olejem i mieszamy dokładnie. Możemy podawać surówkę od razu lub schłodzić chwilę w lodówce.



Prosta i błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka gotowa!

 


niedziela, 29 września 2024

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w liście zwykłej kapusty, polane sosem pomidorowym. Takie lubimy najbardziej. Zawsze kojarzą się nam z prostą, tradycyjną kuchnią polską.

Składniki:
  • 800 g mielonej łopatki
  • szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 1 średnia główka kapusty gołąbkowej płaskiej
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżka mąki
  • sól i pieprz, papryka czerwona , pieprz ziołowy
  • 100 g smalcu
  • 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 2 łyżeczki cukru
  • czubata łyżka masła
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% lub kremówki 30%
Sposób przyrządzenia:  

Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, papryką czerwoną, pieprzem ziołowym (po jednej łyżeczce), pieprzem (1/2 łyżeczki). Wbijamy jajka. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.




Obieramy kapustę z wierzchnich, brzydkich liści, wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotujemy przez około 5 minut na małym ogniu, licząc od zagotowania wody. Przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. 




Wyjmujemy kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbieramy ją z liści, odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy czubatą łyżkę nadzienia na każdy liść. Wodę z gotowania kapusty zachowujemy.

Zawijamy gołąbki jak krokiety. Najpierw zakładamy liść na mięso od strony wyciętego zgrubienia, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.

Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu warstwami i ciasno. Zalewamy gołąbki 2-3 szklankami wody z gotowania kapusty ( tak, aby ostatnia warstwa nie była do końca przykryta), dokładamy na wierzch cebulę, 3 gałązki koperku i smalec, przykrywamy pokrywą i wstawiamy na ogień na 45 -50 minut. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.




Mniej więcej 3 szklanki wywaru z gotujących się gołąbków odlewamy do mniejszego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i czubatą łyżkę masła. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i kwaśną śmietaną. Hartujemy ją odrobiną gorącego wywaru, wlewamy do sosu. Kremówki nie musimy hartować. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.




Zalewamy gołąbki gotowym sosem pomidorowym. Siekamy resztę koperku i posypujemy je po wierzchu obficie.

Z tej ilości mięsa wyszło nam 21 niewielkich, zgrabnych gołąbków. Robimy ich zawsze dużo, ponieważ są pracochłonne. Nadwyżkę zamrażamy i mamy kilka porcji na później.




Wyborne gołąbki tradycyjne gotowe!