Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym
Prosta i smaczna surówka do obiadu.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty (0,5 kg przed poszatkowaniem)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 duże, słodkie jabłko
- 1 marchewka
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól i czarny pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.
Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko skrapiamy cytryną, aby nie ściemniało. Szczypiorek drobno siekamy.
Przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.
Jogurt, majonez, odrobinę oleju i musztardę przekładamy do miseczki, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Mieszamy i gotowym sosem polewamy surówkę. Odkładamy surówkę na 15 minut do „przegryzienia”.
Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym gotowa!