Roladki z kurczaka nadziewane kurkami
Zawijane i panierowane w bułce tartej
piersi z kurczaka z nadzieniem z kurek i sera to nasza propozycja na
niedzielny obiad. Roladki obsmażymy na rumiano i na tej samej
patelni lekko poddusimy podlewając je wodą. Wytworzy się
przepyszny sos. Mięso będzie delikatne z aromatyczną niespodzianką
w środku.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g kurek
- 100 g sera żółtego twardego
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
18%
- 1 cebula
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki masła
- pieprz ziołowy i papryka czerwona
mielona
- sól i pieprz do smaku
- mąka do oprószenia roladek
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- 1 łyżka maggi lub sosu sojowego
Sposób wykonania:
Oczyszczamy kurki. Polecamy
szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować metodę
skuteczną i szybką z posolonym
wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i odcedzić, następnie
przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.
Mniejsze
grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.
Na
patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w
drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i
doprowadzamy do zeszklenia.
Na
zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do
zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy
je solą i pieprzem.
Wlewamy
śmietanę. Podgrzewamy kurki 1-2 minuty, aż śmietanka zagęści
grzyby. Zestawiamy farsz z ognia. Do lekko przestudzonego dodajemy
ser starty na drobnych oczkach. Możemy użyć dowolny ser żółty
twardy.
Piersi
z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a
następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy
solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Jeśli piersi są
duże możemy odkroić polędwiczki i również je rozbić i nadziać.
Na każdy
płat mięsa nakładamy łyżkę nadzienia grzybowego. Zawijamy
roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w
trakcie smażenia. Jeśli mamy dużo czasu włóżmy roladki na
chwilę do lodówki, będą lepiej się formowały w trakcie
panierowania.
Gotowe
roladki obtaczamy w mące oraz roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na
patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron.
Podsmażone roladki podlewamy szklanką gorącej wody. Patelnię
przykrywamy pokrywą i dusimy tak roladki, aż dojdą w środku,
czyli około 20 minut. W czasie duszenia roladek kontrolujemy, czy
płynu nie jest za mało. Uzupełniamy go. Na koniec dolewamy maggi
lub sos sojowy (co kto lubi), dodajemy czubatą łyżkę masła.
Chwilę trzymamy na ogniu odkrytą patelnię. Aż masło się roztopi
i wytworzy się pyszny sosik.
Roladki
z kurczaka nadziewane kurkami gotowe!