MAKATKA

piątek, 11 października 2024

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego spodu poprzez warstwę jabłek pachnących cynamonem, budyniu waniliowego i na koniec kruchy wierzch polany słodkim, pysznym lukrem.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu

budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

lukier:

  • 1 białko
  • 100-150 g cukru pudru

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Masa jabłkowa.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia . Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.



Budyń.

Do rondelka o grubym dnie przelewamy 600 ml mleka i wstawiamy na umiarkowany ogień. Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy i cukier. Całość dobrze mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka. Stale mieszamy do zgęstnienia masy i pojawienia się pierwszych bąbli. Odstawiamy budyń z ognia i od czasu do czasu mieszamy, aby nie tworzył się kożuch na nim, zanim wylejemy go na ciasto.

Pieczemy szarlotkę.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm lub kwadratową o boku 24 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.



Wykładamy na ciasto masę jabłkową. Wyrównujemy i wylewamy jeszcze ciepły budyń.



Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.



Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.

Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.

Lukier:

Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.



Przepyszna, domowa szarlotka lukrowana gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz