Szarlotka z budyniem
Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego spodu poprzez warstwę jabłek pachnących cynamonem, budyniu waniliowego i na koniec kruchy wierzch polany słodkim, pysznym lukrem.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki kaszki manny
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
budyń:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
lukier:
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia . Odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Budyń.
Do rondelka o grubym dnie przelewamy 600 ml mleka i wstawiamy na umiarkowany ogień. Do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy i cukier. Całość dobrze mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka. Stale mieszamy do zgęstnienia masy i pojawienia się pierwszych bąbli. Odstawiamy budyń z ognia i od czasu do czasu mieszamy, aby nie tworzył się kożuch na nim, zanim wylejemy go na ciasto.
Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm lub kwadratową o boku 24 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.
Wykładamy na ciasto masę jabłkową. Wyrównujemy i wylewamy jeszcze ciepły budyń.
Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Przepyszna, domowa szarlotka lukrowana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz