MAKATKA

środa, 30 października 2024

Tort MINECRAFT dla wnuka

Tort MINECRAFT dla wnuka

Dzisiaj spełniamy życzenie naszego wnuka. Pieczemy tort czekoladowy z kremem mascarpone również lekko czekoladowym. Jednak najważniejsza jest dekoracja. Wnuczek jako miłośnik gry Minecraft poprosił o ciacho mocno czekoladowe ozdobione scenkami z tej właśnie gry. Zamówiłyśmy więc opłatki na tort, a wybór ich jest ogromny i upieczemy tort Minecraft. Życzenia wnucząt spełniamy z ogromną radością. Zabieramy się do pracy! Najlepiej dwa dni przed urodzinami, ponieważ biszkopt musi poleżeć w lodówce przed krojeniem i z kremem również, aby dobrze ustabilizował formę i kształt.

Składniki:

biszkopt czekoladowy:

  • 10 średniej wielkości jaj
  • szczypta soli
  • 16 g cukru waniliowego
  • 350 g cukru
  • 270 g mąki
  • 30 g kakao
  • 200 ml mleka do nasączenia biszkoptu

krem mascarpone:

  • 200 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • g kakao
  • 1 śmietan-fix

krem do tynkowania tortu pod opłatek:

  • 300 g masła
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego
  • barwnik spożywczy zielony

Sposób wykonania:

Biszkopt.

Przygotowujemy formę o wymiarach 20x30 cm, wykładamy ją na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Mąkę i kakao odważamy i przesiewamy! do miski, odkładamy na bok.



Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odkładamy na chwilę. Białka przekładamy do misy miksera i ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem wanilinowym mikserem do konsystencji lekkiej piany. Następnie dosypujemy cukier w 3-4 etapach nie przestając ubijać białek. Ubijamy pianę 3-4 minuty, aż będzie lśniąca i sztywna. Teraz dodajemy po 2-3 jajka i dalej ubijamy masę. Masa ma być puszysta i powinna trzymać formę. 



Do tak ubitej masy jajecznej dodajemy w 3-4 porcjach suche, przesiane składniki i łączymy je z masą za pomocą łopatki silikonowej, bardzo delikatnie okrężnymi ruchami, od zewnątrz do środka, aby nie zniszczyć struktury piany. Gotowy biszkopt przelewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy biszkopt 40-50 minut (do suchego patyczka).



Upieczony wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeni. Pamiętajmy, aby brzegi ciasta delikatnie odciąć nożem od formy. Przestudzony biszkopt owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Dopiero po tym czasie możemy biszkopt przekrawać, nasączać i przekładać kremem.

Krem mascarpone.

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Na sam koniec wsypujemy przesiane kakao i krótko miksujemy. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.



Składamy tort.

Biszkopt okrawamy po bokach do wielkości opłatka i przekrawamy na 3 blaty. Używamy do przekrawania specjalną strunę do krojenia tortów, ale można posłużyć się długim nożem.

Nasączamy blaty mlekiem, przekładamy kremem mascarpone, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na kilka godzin przykryte folią.



Krem do otynkowania tortu.

Masło i mleko skondensowane mają mieć temperaturę pokojową ( między 22-26 °C). Przekładamy masło do misy miksera i ubijamy na puch, aż zbieleje. Wlewamy mleko skondensowane i cały czas ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec możemy krem przemieszać łopatką silikonową. Krem jest gotowy do użycia.



Wykańczamy tort.

Wyjmujemy tort z lodówki na 3-4 godziny przed podaniem na stół, w dniu imprezy urodzinowej i obkładamy go kremem maślanym, zostawiamy 1/3 kremu do dekoracji. Dodajemy do niego odrobinę zielonego barwnika, mieszamy, przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.



 Powierzchnię toru starannie wygładzamy, obkładamy tort opłatkami i przyozdabiamy rozetkami. Odkładamy tort do lodówki.



Tort MINECRAFT dla wnuka gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz