Jabłecznik na dyniowym biszkopcie
Biszkopt z odrobiną musu dyniowego ma
wspaniały smak i kolor. Nadaje się do przekładania delikatnymi
kremami na bazie sera i kremówki. Można też komponować go z
owocami. Proponujemy jesienne ciasto dyniowe z masą jabłkową i
białą kremową chmurką cynamonową. Coś w rodzaju jabłecznika w
eleganckiej wersji.
Składniki:
biszkopt dyniowy:
- 4 jajka M
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub
ziemniaczanej
- 1/2 dyni hokkaido (po upieczeniu i
zmiksowaniu 150 g masy)
- łyżka masła
- płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1 słoik gotowej masy-900 g
- 1 galaretka agrestowa
Krem serowo-śmietankowy:
- 200 ml kremówki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Biszkopt.
Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy
z pestek i kroimy na kawałki. Ma patelni rozgrzewamy masło, dajemy
na nie dynię, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Od
czasu do czasu należy dynię przemieszać. Miękką dynię
blendujemy na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia do temp.
pokojowej.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka
przekładamy do dużej, suchej miski, dajemy szczyptę soli i ubijamy
mikserem do lekkiej piany. Następnie dodajemy połowę odmierzonego
cukru w dwóch partiach i ubijamy dalej 5 minut. Masa ma mieć
gładką, satynową i lśniącą powierzchnię. Ubite białka
odkładamy na bok.
Do drugiej miski dajemy żółtka,
wsypujemy resztę cukru i ubijamy je na puszysty kogel-mogel. Teraz
wrzucamy sok z pomarańczy i pulpę dyniową. Mieszamy mikserem na
najniższych obrotach i pomału wsypujemy suche składniki (
wcześniej połączone i przesiane). Masę ubijamy tylko do
połączenia składników. Na koniec wtłaczamy do ciasta łyżką
pianę z białek.
Ciasto wlewamy do tortownicy 20 cm
wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boki tortownicy mają być
suche. Pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C
(góra-dół bez termoobiegu) 45 minut. Blaszkę z ciastem po wyjęciu
z piekarnika spuszczamy na blat z wysokości pół metra (ciasto
będzie równe po wystygnięciu). Wyjmujemy biszkopt z formy po
całkowitym jego przestudzeniu. Następnie owijamy go folią
spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Masa jabłkowa.
Jabłka ze słoika przekładamy do
garnka i podgrzewamy. Gorące zestawiamy z ognia. Galaretkę
wsypujemy do szklanki z 100 ml wody i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki
podgrzanej masy jabłkowej, łączymy i przekładamy do jabłek w
garnku. Mieszamy dokładnie.
Biszkopt dyniowy przekrawamy na pół.
Zapinamy obręcz tortownicy. Spód wkładamy do tortownicy i na niego
wylewamy masę jabłkową. Przykrywamy górą biszkoptu, lekko
dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny.
Krem serowo-śmietankowy.
Kremówkę,
ser i cukry wrzucamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę.
Uważamy, aby nie przebić masy na masło. Zwykłym mikserem ubijamy
krem ok. 5 minut, planetarnym 3-4 minuty. Gotowy krem przekładamy do
worka cukierniczego z dowolną końcówką i przyozdabiamy górę
ciasta. Na koniec posypujemy jabłecznik cynamonem.
Jabłecznik
na dyniowym biszkopcie gotowy!