MAKATKA

wtorek, 13 sierpnia 2024

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Proste, pożywne danie z makaronem ryżowym, piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Danie można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest smaczne.

Składniki:

  • makaron ryżowy wermiszel 200 g
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 3 gałązki selera naciowego + kilka listków
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
  • czubata łyżeczka przyprawy do kebabu lub curry
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i przyprawiamy pieprzem, czerwoną papryką. Dobrze masujemy, odstawiamy do lodówki. 

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy - paprykę w cienkie paski, marchewkę i ogórka (bez pestek) w julienne, albo trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórka przekładamy do miseczki i solimy, niech puści sok, który odlejemy, przed dodaniem go do sałatki. Dymkę razem ze szczypiorem kroimy dosyć grubo, seler naciowy w cienkie plasterki.

Makaron zalewamy wrzątkiem wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy do dużej miski.

 W tym czasie rozgrzewamy na głębokiej patelni tłuszcz i smażymy na nim do lekkiego zrumienienia mięso. Następnie dorzucamy dymkę ze szczypiorem, szklimy ją i dodajemy marchew. Smażymy marchewkę do momentu, aż zmięknie, ale będzie jeszcze chrupiąca (2-3 minuty). Dorzucamy seler naciowy oraz paprykę, chwilę podsmażamy. Warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Na koniec dorzucamy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. 



Przyprawiamy całość odrobiną soli (pamiętamy, że już soliliśmy kurczaka), pieprzem i czerwoną papryką. Dodajemy czubatą łyżeczkę przyprawy do kebabu lub curry oraz sos sojowy. Całość stale mieszamy. Możemy w trakcie duszenia warzyw dodać 2-3 łyżki wody. Do gotowych warzyw dorzucamy makaron, mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawionego wody ogórka i pokrojone listki selera naciowego.

Makaron ryżowy wermiszel z kurczakiem i warzywami gotowy!



 

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym

Zgrabne , małe kotlety mielone z szynki, w sosie beszamelowym, lekko kwaśnym, cytrynowym to nasza propozycja na szybki, skromny i wyborny posiłek. Do nich jakaś surówka i trochę ziemniaków-tradycyjny, domowy obiad gotowy!

Składniki:

kotlety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
  • 2 łyżki smalcu do smażenia (opcjonalnie olej rzepakowy lub masło klarowane)

sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody lub rosołu
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy dobrze masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. 



Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy smalec lub olej i obsmażamy na gorącym tłuszczu kotlety na rumiano, z obu stron. Gotowe kotlety zdejmujemy na chwilę z patelni.



Na tłuszcz, na którym je smażyliśmy wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy ją do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy masło. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy wodę lub rosół i dobrze rozprowadzamy płyn w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz maggi. Dolewamy sok z cytryny. Beszamel gotowy.



Do tak przygotowanego sosu wkładamy kotleciki, podgrzewamy je w beszamelu i na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.

Kotleciki mielone w sosie beszamelowym gotowe!

 


poniedziałek, 12 sierpnia 2024

Sałatka ziemniaczana pyszna

Sałatka ziemniaczana pyszna

W sezonie letnim najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków z ulubionymi dodatkami. Polecamy kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ugotowanych ziemniaków
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli

sos do sałatki:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, olej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.

Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do dużej miski.



Ogórki obrane ze skórki, cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Fasolę z puszki płuczemy i odsączamy z płynu. Tak przygotowane warzywa dajemy do miski. Całość mieszamy, łączymy z sosem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana pyszna gotowa!

 


niedziela, 11 sierpnia 2024

Sałatka z młodych liści z fetą

Sałatka z młodych liści z fetą

Prosta sałatka z młodych liści szpinaku i botwiny, pomidorów, ogórków i cebuli dymki polana prostym sosem winegret. Można podać ją do obiadu i do kolacji.

Składniki:

  • mix młodych liści szpinaku, botwiny - 75 g
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 młode cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 ogórki gruntowe
  • 200 g sera typu feta

sos winegret:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki odkładamy na bok.

Mix listków wykładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę dymkę kroimy drobno, obrane ogórki w plasterki. Dodajemy do młodych listków.

Tuż przed wydaniem na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy. Na wierzchu układamy pokruszony ser feta.

Sałatka z młodych liści z fetą i sosem winegret gotowa! 

 


Kompot ze śliwek na zimę- przepis babci

Kompot ze śliwek na zimę- przepis babci

Babciny przepis na kompot ze śliwek na zimę, który funkcjonuje w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów. Odtwarzamy go co roku, dajemy do niego cynamon, goździki i trochę soku z cytryny, tak jak robiła nasza babcia. Kompot jest łagodny, nie za słodki, pachnący a śliwki z niego doskonale nadają się do zimowych ciast.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 1,5 l wody
  • szklanka cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • sok z 1 cytryny

4 litrowe słoiki

Sposób wykonania:

Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odsączamy. Przekrawamy je na połówki, usuwamy z nich pestki. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompot ze śliwek, myjemy i wyparzamy wrzątkiem.  Równomiernie i ciasno rozkładamy połówki śliwek do przygotowanych szkieł.



Gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Wyłączamy ogień. Wyjmujemy cynamon i goździki.

Zalewamy śliwki w słoikach syropem. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 20 minut.  Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni. 



 

Sos czosnkowy curry

Sos czosnkowy curry

Domowy sos majonezowy z dodatkiem czosnku i przyprawy curry, wyrazisty i kremowy, najlepszy dodatek do wędlin, frytek, pizzy i rozmaitych sałatek.

Składniki:

  • 3 czubate łyżki gęstego, kremowego majonezu
  • 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Majonez i śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz przyprawę curry. Przyprawiamy sos solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie, wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Wyśmienity sos czosnkowy curry gotowy!

 


sobota, 10 sierpnia 2024

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki

Mamy ostatnie dni lata, warto je wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi i zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy szaszłyki z grilla i dobrą zabawę.

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1 czerwona papryka
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2-3 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

4-5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
kilka kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku

    Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła.

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 1 cm do 1,5 cm.

Każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.

Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kawałki karkówki przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.



Karkówkę wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w dużą kostkę.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie po kawałku mięsa, boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na najniższym poziomie grilla. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 20 minut, aż dojdzie.

Szaszłyki z karkówki grillowane gotowe!