MAKATKA

sobota, 10 sierpnia 2024

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecznego sierpnia. Warto zrobić więc z nich pyszny dżem, zwłaszcza że jest bardzo prosty i błyskawiczny.

Składniki:

  • 4 słoiczki o pojemności 25 ml lub 2 od dżemu
  • 1 kg mirabelek
  • 40 dkg cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:

Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek -i to jest czynność najbardziej pracochłonna. Teraz będzie z górki. Mirabelki przekładamy na patelnię głęboką o grubym dnie lub do rondelka. Wsypujemy cukier i wstawiamy na ogień.



 Smażymy je około godziny. Na początku mieszamy od czasu do czasu. Po około pół godziny smażenia śliwek, masa bardzo gęstnieje, trzeba pilnować, aby nie przywarła do patelni i mieszać często. Na koniec, gdy dżem zmieni kolor na ciemny, bursztynowy, dodajemy skórkę cytrynową, lekko mieszamy.



Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.

Tak przygotowany dżem może stać do trzech miesięcy. Jeśli planujemy go przechowywać dłużej musimy go pasteryzować (dziesięć minut od zagotowania).

Dżem z mirabelek gotowy!



 

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Letnia, szybka surówka z kapusty, marchewki i cebulki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, bardzo zielonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.



Teraz robimy sos do surówki.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.

Prosta i smaczna letnia surówka z kapusty gotowa!

 


piątek, 9 sierpnia 2024

Sałatka z buraków pieczonych

Sałatka z buraków pieczonych

Buraki pieczone, doprawione odrobiną soku z cytryny i miodu. W zimie jedna z najlepszych surówek do obiadu, do tego prosta i szybka.

Składniki:

  • 2-3 średnie buraki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.


Pozostawiamy buraki do przestudzenia, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Starte buraki przekładamy do miski. Przyprawiamy je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miodem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej.

Sałatka z pieczonych buraków gotowa!



 

Sernik na zimno z owocami lata

Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i smaczne ciasto bez pieczenia w sam raz na letni, upalny podwieczorek.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki agrestowe

spód:

  • 250 g ciastek petit beurre
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao

wierzch:

  • 100 g malin
  • garść winogron zielonych
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło i kakao. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 24 lub 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Bok tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia lub folią rantową.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.



Przystępujemy do zrobienia sernika.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki agrestowe. Krótko mieszamy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł. 



Następnie układamy na wierzchu owoce i zalewamy je lekko tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.

Prosty sernik na zimno z owocami lata gotowy!



 

niedziela, 4 sierpnia 2024

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w sosie pomidorowym. Nasza ulubiona wersja farszu wypełniającego łódeczki paprykowe.

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 30 dkg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego
  • 1 łyżka maggi

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz seler naciowy pokrojony w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut, odrobinę solimy, dodajemy mięso mielone. Farsz dusimy, aż mięso straci czerwony kolor.



 Przekładamy gotowy farsz do miski, łączymy go z ryżem i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku.

Papryki przekrawamy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Napełniamy farszem.

Na patelni, na której smażył się farsz rozgrzewamy bulion, dajemy do niego koncentrat, przekładamy papryki. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu faszerowane papryki do miękkości, około 30 minut.



Następnie odkrywamy patelnię, posypujemy farsz startym serem, do sosu dodajemy maggi. Jeśli za mocno odparował w trakcie duszenia uzupełniamy go gorącą wodą i zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody.



Papryka faszerowana warzywami, mięsem mielonym i ryżem gotowa!

 


Chutney z mirabelek

Chutney z mirabelek

Pyszny sos, który doskonale pasuje do różnych dań. Mirabelkowy chutney jest szczególnie smaczny, ponieważ ma w sobie w sam raz słodycz i kwaśność potrzebną do wydobycia tego co najlepsze z mięs, ryb i serów. Do tego łatwo się go przygotowuje.

Składniki:

  • 1/2 kg mirabelek (najlepiej lekko niedojrzałych)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 goździki
  • mała papryczka chilli

Sposób przyrządzenia:

Mirabelki myjemy i w całości wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem, wstawiamy na ogień. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpadną.




Następnie przecieramy dokładnie przez sito i wyrzucamy pestki. Przecedzoną pulpę przekładamy ponownie do rondelka i gotujemy ją nadal, aż zgęstnieje, nabierze ciemnego, bursztynowego koloru.



 Wysmażamy mirabelki tak około 1/2 godziny, stale mieszając. Po czym dodajemy czosnek roztarty z solą, szczyptę cynamonu, 2-3 zmiażdżone w moździerzu goździki i papryczkę chilli w całości. Podgrzewamy chutney jeszcze 15 minut  na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy papryczkę, przekładamy gorący sos do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Chutney mirabelkowy nadaje się od razu do jedzenia. Zamknięty na gorąco może stać w lodówce 2-3 miesiące. 



 

Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może - bez usuwania pestek, bez długich przygotowań. W sezonie na mirabelki owoce są dostępne praktycznie za darmo - wiele drzew mirabelek rośnie dziko. W Wielkopolsce jest ich pełno nawet w miejskich parkach.

Składniki:

  • 1 kg mirabelek
  • 1 goździk na słoik
  • 3 litrowe słoiki

zalewa:

  • 1,2 l wody
  • 300 g cukru
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Mirabelki myjemy i wsypujemy do wyparzonych słoików.



Wodę do zalewy wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny ( przecedzony przez sitko).



Gorącym syropem zalewamy owoce w słoikach. Do każdego wrzucamy po jednym goździku. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy. Czas pasteryzacji- 10 minut od zagotowania.

Na koniec wyjmujemy słoiki z gara, przekładamy na ściereczkę do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia, najlepiej przykryte ręcznikiem.

Prosty i szybki kompot z mirabelek gotowy!

Kompot jest niezwykle esencjonalny i smaczny, przed podaniem można go rozcieńczać wodą. Nasza babcia zawsze dodawała do zalewy odrobinę octu, który bardzo podkreślał smak śliwek. My wolimy dodać sok z cytryny. Goździków oczywiście nie trzeba dodawać, nie każdy je lubi. Jeśli mirabelki są trochę kwaśne dodajmy kilka łyżek cukru więcej.