MAKATKA

czwartek, 11 lipca 2024

Wiśnie w syropie - prosty przepis

Wiśnie w syropie - prosty przepis

Drylowane wiśnie w cynamonowo -goździkowym syropie, zamknięte w słoikach na zimę będą doskonałym dodatkiem do serników, babek i tortów a także deserów świątecznych. Syrop można dodawać do zimowej, rozgrzewającej herbatki.

Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki

słoiki różnej wielkości (7-8 sztuk)

Sposób wykonania:

Wiśnie myjemy, osączamy z wody i drylujemy. My posłużyłyśmy się starą, małą drylownicą plastikową, która dryluje dokładnie i szybko. Na trzy kilogramy wiśni jest idealna.



Słoiki myjemy i wyparzamy wrzątkiem.

Każdy słoik napełniamy wiśniami do 2/3 wysokości. Sok, który się wytworzył w trakcie drylowania wlewamy po równo do słoików.



Do dużego garnka wlewamy litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy cukier i dodajemy do niej cynamon oraz goździki. Syrop gotujemy 5 minut. 



Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Jeszcze gorącym syropem zalewamy wiśnie. Zostawiamy do dwóch centymetrów wolnej przestrzeni od nakrętki. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy wiśnie 10 minut. My to robimy w sposób tradycyjny, czyli duży garnek wyściełamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Jeśli słoiki są ciepłe należy zalać je ciepłą wodą, aby nie pękły. Gotujemy je przykryte pokrywą 10 minut, licząc od zagotowania, na małym ogniu.

Wiśnie w syropie gotowe!

 

środa, 10 lipca 2024

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę

Bardzo prosty sposób kiszenia ogórków na zimę. Minimum składników i doskonały smak tradycyjnych ogórków kiszonych domowym sposobem.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru z baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu (50 g)
  • 2 litry wrzątku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
4-5 litrowych słoików

Sposób przyrządzenia:

Ogórki przed kiszeniem myjemy i zalewamy zimną wodą na 1-2 godziny( będą słodkie i chrupiące).

Wstawiamy do garnka 2 litry wody i gotujemy ją( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia, solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do przetworów używamy zawsze sól kamienną niejodowaną, a najlepiej specjalnie dedykowaną do zapraw.

W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, ząbek czosnku, mały kawałek korzenia chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Ogórki układamy ciasno i „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnku. Zalewamy wrzątkiem, przy czym woda powinna zakryć całkowicie ogórki. Zakręcamy dobrze nakrętki i odstawiamy do spiżarni.



Po zakręceniu słoików można odwrócić je do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić tak, aż całkowicie przestygną. Odwracanie słoików do góry dnem nie jest konieczne ponieważ w ciągu pierwszych dni kiszenia słoiki powinny się zamknąć, ale tak robiła nasza babcia i my ten rytuał naśladujemy.

Po dwóch tygodniach ogórki kiszone są gotowe do spożycia!

W ten prosty sposób ukiszone ogórki są równie smaczne jeszcze w następnym roku. 

 

Sałatka letnia w stylu śródziemnomorskim

Sałatka letnia w stylu śródziemnomorskim

Szybka, prosta, kolorowa sałatka z pomidora i ogórka z młodą cebulką i fetą na pierzynce z różnych sałat, polana oliwą z oliwek. Sałatka uniwersalna, doskonała na różne okazje.

 Składniki:

  • 100 g sera feta
  • mały mix sałat
  • 2 średnie pomidory (żółty i czerwony)
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • garść ciemnych oliwek
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w plasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie). pomidory w ćwiartki. Dymkę kroimy w półplasterki, szczypiorek drobno. Sałaty układamy na talerzu, a na nich wszystkie warzywa uprzednio wymieszane w misce.

Posypujemy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy oliwą z oliwek tuż przed podaniem na stół i wykładamy na sałatkę pokruszoną fetę.

Prosta sałatka letnia w stylu śródziemnomorskim gotowa!

 


Placuszki serowe z borówkami

Placuszki serowe z borówkami

Puszyste w środku, chrupiące z wierzchu, słodkie placuszki z twarożku i owoców sezonowych. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 6-8 łyżek mleka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków
  • szklanka borówek

Sposób wykonania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Ser rozgniatamy widelcem i łączymy z mlekiem, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz mąką. Ubijamy całość mikserem do połączenia składników. Na koniec dodajemy do masy serowej porcjami pianę z białek i delikatnie łączymy całość łyżką. 



Wsypujemy borówki. Masa jest bardzo gęsta.



Na patelni rozgrzewamy olej (sporą ilość). Nakładamy czubatą łyżkę masy serowej, lekko rozpłaszczamy i smażymy na umiarkowanym ogniu na rumiano z obu stron. Placuszki mogą lekko przywierać (mają w sobie dużo cukru), dlatego podważamy je łopatką energicznym ruchem i przewracamy szybko na drugą stronę.



Rumiane placuszki układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki serowe z borówkami gotowe !

 


wtorek, 9 lipca 2024

Naleśniki z serem waniliowym i borówkami

Naleśniki z serem waniliowym i borówkami

W sezonie na borówki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serem waniliowym i borówkami. Delicje dla dzieci i dorosłych!

Składniki:

  • szklanka świeżych borówek
  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • cukier puder do oprószenia naleśników

ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Do dużej miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier. Rozbijamy masę dokładnie rózgą. Następnie wsypujemy mąkę. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. Ciasto naleśnikowe ma trochę „odpocząć”.



 W tym czasie ser łączymy z żółtkami, cukrem oraz cukrem wanilinowym i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy borówki. Mieszamy delikatnie całość.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.



 Gotowe naleśniki smarujemy serem waniliowym z borówkami, zwijamy w rulon, oprószamy cukrem pudrem.

Pyszny deser gotowy!



 

Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym

Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymiankiem i oregano. Pyszna propozycja na obiad. Mięso jest kruchutkie, sos wyrazisty-wyśmienity!

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • garść świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej rzepakowy)
  • 2 łyżki mąki

Sposób przyrządzenia:

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli.



 Do rumianych żeberek dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze kilka minut, aż cebula się podrumieni. Dorzucamy czosnek, papryczkę w całości, zioła i przyprawy. Następnie zalewamy wszystko dwiema szklankami bulionu lub wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy żeberka do miękkości, czyli około 1,5 godziny.



W czasie duszenia mięsa płyn mocno odparowuje, dolewamy więc kilka razy bulion. Gotowe żeberka wyjmujemy na chwilę z patelni. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu z powrotem żeberka, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą i sosem sojowym.

Żeberka w sosie własnym gotowe!



Nasza rada:

Dodałyśmy do żeberek rozmaryn i oregano, ale można oczywiście dołożyć inne zioła, np. tymianek, lubczyk, majeranek, po prostu ulubione lub takie, które mamy akurat pod ręką.

 

poniedziałek, 8 lipca 2024

Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką


 Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane na masełku, z dodatkiem budyniu. Prawdziwy babciny placek ze śliwkami i kruszonką. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim doskonale. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.

Składniki:

ciasto:
  • 180 g mąki tortowej
  • 150 g masła
  • 3 jajka M
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400-500 g śliwek
  • szczypta soli
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:

Foremkę kwadratową o boku 20 lub 22 cm (jeśli chcemy by ciasto było wyższe bierzemy mniejszą foremkę) wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C.

Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. Rozdrabniamy je rękami do konsystencji żwirku i odkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.




Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier. Mieszamy mikserem około 3 minuty- nie dłużej. Następnie wlewamy roztopione i przestudzone masło, krótko mieszamy. Teraz wsypujemy porcjami suche składniki uprzednio połączone i przesiane. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, układamy na nim śliwki, zawsze skórką na ciasto i posypujemy kruszonką. 




Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką gotowe!