Placuszki serowe z borówkami
Puszyste w środku, chrupiące z wierzchu, słodkie placuszki z twarożku i owoców sezonowych. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 6-8 łyżek mleka
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania placuszków
- szklanka borówek
Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ser rozgniatamy widelcem i łączymy z mlekiem, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz mąką. Ubijamy całość mikserem do połączenia składników. Na koniec dodajemy do masy serowej porcjami pianę z białek i delikatnie łączymy całość łyżką.
Wsypujemy borówki. Masa jest bardzo gęsta.
Na patelni rozgrzewamy olej (sporą ilość). Nakładamy czubatą łyżkę masy serowej, lekko rozpłaszczamy i smażymy na umiarkowanym ogniu na rumiano z obu stron. Placuszki mogą lekko przywierać (mają w sobie dużo cukru), dlatego podważamy je łopatką energicznym ruchem i przewracamy szybko na drugą stronę.
Rumiane placuszki układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki serowe z borówkami gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz