Ogórki kiszone na zimę
Bardzo prosty sposób kiszenia ogórków na zimę. Minimum składników i doskonały smak tradycyjnych ogórków kiszonych domowym sposobem.
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- pęczek kopru z baldachami
- kawałek korzenia chrzanu (50 g)
- 2 litry wrzątku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
Sposób przyrządzenia:
Ogórki przed kiszeniem myjemy i zalewamy zimną wodą na 1-2 godziny( będą słodkie i chrupiące).
Wstawiamy do garnka 2 litry wody i gotujemy ją( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia, solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do przetworów używamy zawsze sól kamienną niejodowaną, a najlepiej specjalnie dedykowaną do zapraw.
W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, ząbek czosnku, mały kawałek korzenia chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Ogórki układamy ciasno i „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnku. Zalewamy wrzątkiem, przy czym woda powinna zakryć całkowicie ogórki. Zakręcamy dobrze nakrętki i odstawiamy do spiżarni.
Po zakręceniu słoików można odwrócić je do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić tak, aż całkowicie przestygną. Odwracanie słoików do góry dnem nie jest konieczne ponieważ w ciągu pierwszych dni kiszenia słoiki powinny się zamknąć, ale tak robiła nasza babcia i my ten rytuał naśladujemy.
Po dwóch tygodniach ogórki kiszone są gotowe do spożycia!
W ten prosty sposób ukiszone ogórki są równie smaczne jeszcze w następnym roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz