MAKATKA

czwartek, 27 czerwca 2024

Sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych

Sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych

Prosta, szybka sałatka z kilku warzyw, idealna do posiłku. Smakuje rewelacyjnie, można ją podać do obiadu i kolacji, jest uniwersalna.

Składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka-kolor dowolny
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone kroimy w plasterki niezbyt cienkie, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Cebulę obraną przekrawamy i kroimy w półplasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i seler naciowy w kostkę.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami prowansalskimi i polewamy olejem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie.

Sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych gotowa!

 

Szybkie racuchy z brzoskwiniami.

Szybkie racuchy z brzoskwiniami

Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, ze świeżymi brzoskwiniami to doskonały podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.



Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka, olej, cukier i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej przesianą, racuszki będą bardziej puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Do tak przygotowanego ciasta dajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Na wierzchu każdego racucha kładziemy garść brzoskwiń. Smażymy racuchy na rumiano z obu stron.



Gotowe racuchy przekładamy na talerz. Możemy najpierw osączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

środa, 26 czerwca 2024

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę wiśniową gotowała ciocia Irena, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z łazankami. Zupa jest bajecznie pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą wiśniową.

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml kremówki
  • szklanka makaronu łazanki

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wiśnie, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 15-20 minut. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Odstawiamy do przestygnięcia.

Makaron łazanki gotujemy według opisu na opakowaniu.

Letnią zupę i łazanki wykładamy na talerze.

Zupa wiśniowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!



Zupę wiśniową można schłodzić mocno w lodówce i serwować ją zimną, ale smaczna jest też na ciepło i taką jadałyśmy u cioci Ireny, ponieważ nie mogłyśmy nigdy doczekać jej schłodzenia!

 

Pierogi z wiśniami

 




Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami to obok tych z jagodami najsmaczniejsze pierogi na słodko. Latem, gdy mamy świeże i dojrzałe owoce warto je ulepić. Najbardziej ucieszą się dzieci.

Składniki:

ciasto:

porcja na 40-50 pierogów

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • łyżeczka soli

nadzienie:

  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szklanka gęstej śmietany 18%

  • Sposób wykonania:

    ciasto:

    Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy roztopione masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.

    farsz:

    Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem i skrobią.

    lepimy i gotujemy pierogi:

    Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy po 2 wiśnie. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, aby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką, przykrywamy ściereczką, zapobiegając ich obsychaniu.

    W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, by nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, żeby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i polewamy gęstą śmietaną.

     


    Pierogi z wiśniami gotowe!

wtorek, 25 czerwca 2024

Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Delikatny, aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, który przyrządzimy w niecałą godzinę. Nasza propozycja na szybki obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka płaska mąki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka maggi

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu mięso, aż się delikatnie przyrumieni.



 Kroimy w drobną kostkę cebule i dorzucamy do mięsa. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy papryczkę drobno pokrojoną, przyprawy i koncentrat pomidorowy. 




Chwilę wszystko podsmażamy i zalewamy dwiema szklankami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy gulasz pod przykryciem około 30 minut ( do miękkiego mięsa). W trakcie duszenia, jeśli jest potrzeba możemy dolać trochę wody.



Na koniec mieszamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i zagęszczamy gulasz. Podgrzewamy go jeszcze 1-2 minuty, ewentualnie doprawiamy solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka gotowy!

 


Letni kapuśniak z młodej kapusty

Letni kapuśniak z młodej kapusty

Letnia zupa z młodą kapustą, ziemniakami i kalarepą na bulionie drobiowym. Prosta, delikatna i smaczna.

Składniki:

  • 2,5 do 3 l bulionu drobiowego (u nas kolagenowy)
  • 2 młode marchewki
  • 6-8 małych młodych ziemniaków
  • 1 duża kalarepa
  • 1/2 główki małej kapusty
  • 2-3 listki lubczyku
  • 2 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżka masła
  • łyżka mąki

Sposób wykonania:

Bulion przelewamy do garnka i podgrzewamy.

W międzyczasie obieramy kalarepę, kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki wyszorowane kroimy na ćwiartki, seler i lubczyk kroimy drobno. 



Wrzucamy pokrojone warzywa do gorącego bulionu i gotujemy całość do miękkości (do 20 minut).

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do zupy. Gotujemy zupę jeszcze 10 minut.



Na koniec robimy zasmażkę z mąki i masła, zaciągamy nią zupę, doprawiamy ją solą i pieprzem. Posypujemy zupę posiekaną natką.

Letni kapuśniak z młodej kapusty gotowy!

 


niedziela, 23 czerwca 2024

Ciasto Kawa z mlekiem

Ciasto Kawa z mlekiem

Biszkopt kawowy przełożony kremem budyniowym również o smaku kawowym. Ciasto jest dedykowane szczególnie miłośnikom kawy. Jest pyszne, bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Aromatyczne i wilgotne.

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzątku + łyżka kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu

krem:

  • 250 g masła
  • 600 ml mleka owsianego lub krowiego
  • 2 budynie cappuccino bez cukru
  • 5 łyżek cukru

polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej 60%
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Biszkopt.

Forma prostokątna 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki, czyli kakao, kawę i proszek do pieczenia. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na bok.

Do misy miksera dajemy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pomału wsypujemy cukier. Do doskonale ubitej piany z białek wrzucamy po jednym żółtku i nadal miksujemy mikserem, ale tylko do połączenia składników.



Na tym etapie odkładamy mikser i wtłaczamy delikatnie do masy jajecznej suche składniki, aż całość się połączy.



Tak przygotowany biszkopt wlewamy do formy. Pieczemy go 25-30 minut (do suchego patyczka).



Krem.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka.



 W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.



 Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Składamy ciasto.

Biszkopt przekrawamy na pół i do formy wkładamy górę ciasta odwróconą. Mocno nasączamy blat, wykładamy krem (odkładamy 2 łyżki kremu do worka cukierniczego z ozdobną końcówką). Na wierzch nakładamy spód biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu kawowego.



W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy nią ciasto. 



Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie robimy ozdobne rozetki na cieście.



Ciasto kawa z mlekiem gotowe!



Nasza rada:

Jeśli nie mamy możliwości kupić budyń cappuccino możemy użyć budyń śmietankowy i dodać do niego zaraz po ugotowaniu czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej i dokładnie masę budyniową połączyć z kawą.