Ciasto Kawa z mlekiem
Biszkopt kawowy przełożony kremem budyniowym również o smaku kawowym. Ciasto jest dedykowane szczególnie miłośnikom kawy. Jest pyszne, bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Aromatyczne i wilgotne.
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 250 ml wrzątku + łyżka kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu
krem:
- 250 g masła
- 600 ml mleka owsianego lub krowiego
- 2 budynie cappuccino bez cukru
- 5 łyżek cukru
polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej 60%
- 3-4 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Biszkopt.
Forma prostokątna 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki, czyli kakao, kawę i proszek do pieczenia. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Do misy miksera dajemy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pomału wsypujemy cukier. Do doskonale ubitej piany z białek wrzucamy po jednym żółtku i nadal miksujemy mikserem, ale tylko do połączenia składników.
Na tym etapie odkładamy mikser i wtłaczamy delikatnie do masy jajecznej suche składniki, aż całość się połączy.
Tak przygotowany biszkopt wlewamy do formy. Pieczemy go 25-30 minut (do suchego patyczka).
Krem.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka.
W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.
Składamy ciasto.
Biszkopt przekrawamy na pół i do formy wkładamy górę ciasta odwróconą. Mocno nasączamy blat, wykładamy krem (odkładamy 2 łyżki kremu do worka cukierniczego z ozdobną końcówką). Na wierzch nakładamy spód biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu kawowego.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy nią ciasto.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie robimy ozdobne rozetki na cieście.
Ciasto kawa z mlekiem gotowe!
Nasza rada:
Jeśli nie mamy możliwości kupić budyń cappuccino możemy użyć budyń śmietankowy i dodać do niego zaraz po ugotowaniu czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej i dokładnie masę budyniową połączyć z kawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz