Gulasz drobiowy
Delikatny, aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, który przyrządzimy w niecałą godzinę. Nasza propozycja na szybki obiad.
Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 duże cebule
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka płaska mąki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka maggi
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu mięso, aż się delikatnie przyrumieni.
Kroimy w drobną kostkę cebule i dorzucamy do mięsa. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy papryczkę drobno pokrojoną, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Chwilę wszystko podsmażamy i zalewamy dwiema szklankami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy gulasz pod przykryciem około 30 minut ( do miękkiego mięsa). W trakcie duszenia, jeśli jest potrzeba możemy dolać trochę wody.
Na koniec mieszamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i zagęszczamy gulasz. Podgrzewamy go jeszcze 1-2 minuty, ewentualnie doprawiamy solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gulasz drobiowy z piersi kurczaka gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz