MAKATKA

wtorek, 25 czerwca 2024

Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Delikatny, aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, który przyrządzimy w niecałą godzinę. Nasza propozycja na szybki obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka płaska mąki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka maggi

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 1-2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu mięso, aż się delikatnie przyrumieni.



 Kroimy w drobną kostkę cebule i dorzucamy do mięsa. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy papryczkę drobno pokrojoną, przyprawy i koncentrat pomidorowy. 




Chwilę wszystko podsmażamy i zalewamy dwiema szklankami gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy gulasz pod przykryciem około 30 minut ( do miękkiego mięsa). W trakcie duszenia, jeśli jest potrzeba możemy dolać trochę wody.



Na koniec mieszamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i zagęszczamy gulasz. Podgrzewamy go jeszcze 1-2 minuty, ewentualnie doprawiamy solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz