MAKATKA

czwartek, 27 czerwca 2024

Szybkie racuchy z brzoskwiniami.

Szybkie racuchy z brzoskwiniami

Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, ze świeżymi brzoskwiniami to doskonały podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.



Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski wlewamy mleko, dodajemy żółtka, olej, cukier i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej przesianą, racuszki będą bardziej puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Do tak przygotowanego ciasta dajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Na wierzchu każdego racucha kładziemy garść brzoskwiń. Smażymy racuchy na rumiano z obu stron.



Gotowe racuchy przekładamy na talerz. Możemy najpierw osączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz